Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Home is where the sportschool is

18 februari 2016 · Leestijd 4 min

De studentenvereniging, sporten, haar opleiding en dan ook nog een bijbaantje in het weekend. Anouk (21) heeft haar week zo vol. Ze vertrok vanuit IJsselmuiden naar het hoge noorden en zit in haar laatste jaar van haar hbo-studie Sport, Gezondheid en Management.

Terug naar vier jaar geleden: je studiekeuze. Hoe ging dat?

“Eigenlijk wist ik niet zo goed wat ik wilde studeren. Iets met sport, alleen dan kom je al snel bij de opleiding tot gymdocent en voor de klas staan leek me niks. Op een open dag kwam ik deze studie tegen en toen was de keuze snel gemaakt!” Wat maakt je studie zo leuk?
“Veel sporten, veel praktijk en stages vanaf het eerste jaar. In mijn opleiding kun je na twee jaar kiezen uit vier verschillende richtingen en ik heb gekozen voor de richting Training en Coaching. Hierbij leer je hoe je mensen kan begeleiden met sporten, hoe je coaches feedback kunt geven, maar ook hoe je testen kan uitvoeren om bijvoorbeeld (top)sporters beter te maken.” “De studie is heel praktijkgericht en de combinatie van sport en leren vind ik erg leuk. In het eerste jaar bestond onze studie voor de helft uit sporten. In het tweede jaar werd dat wel minder en de laatste twee jaar sport je niet meer, maar ik vond het fijn dat we niet de hele dag op school hoefden te zitten.”   Klinkt sportief! Sportte je daarnaast ook nog?
“Ja, de eerste drie jaar van mijn opleiding heb ik naast mijn studie gevoetbald, drie keer in de week. Dat was best wel vermoeiend. Sinds vorig jaar volleybal ik en met vrienden loop ik af en toe hard, dus ik sport nog steeds.”  Je studeert in Groningen, een studentenstad! Hoe vind je dat?
“Mijn studie kun je in Groningen en Amsterdam volgen, maar Amsterdam viel al snel af. Groningen past beter bij mij. De mensen zijn heel sociaal, de stad is niet te groot en je kunt overal op de fiets heen. Iedereen is ook trots op Groningen, de sfeer is hier goed.”  Vermaak je je verder een beetje?
“Jazeker! Ik zit sinds mijn tweede jaar bij de studentenvereniging Ad Tempus Vitae. Na een half jaar heen en weer reizen, was ik daar wel zat van. Gelukkig vond ik een kamer. Als ik dan op mijn kamer kwam, wist ik niet meer zo goed wat ik moest doen. Ik verveelde me. Op de vereniging hebben we elke week Bijbelstudie. En feestjes natuurlijk. Ik zit ook bij een dispuut en met die vriendinnen doe ik veel gezellige dingen. Daarnaast zit ik in het bestuur van de HBOLOOG als secretaris en penningmeester. Hier ben ik niet veel tijd aan kwijt, maar af en toe heb ik daar een vergadering van.” Het bestuur van de HBOLOOG, hoe kom je daar zo bij?
“De HBOLOOG is een soort overkoepelende organisatie voor verschillende christelijke hbo-studentenverenigingen. Verenigingen organiseren vaak feestjes, waar andere verenigingen dan mogen komen. Ik ging vaak naar die feestjes toe en was daardoor een bekend gezicht. Dat studentikoze, dat amicale vind ik tof. De bestuursleden van de HBOLOOG wisselen elk jaar en aangezien ik het contact met andere verenigingen ook heel leuk vond, zit ik nu in het bestuur.” “Als bestuur leiden we de vergaderingen, waar alle afgevaardigden van de verenigingen komen. Daarbij proberen we dat de verenigingen elkaar leren kennen. De functie heeft me meer verantwoordelijkheidsgevoel gegeven.” Nog even terug naar je studie. Waar ben je op het moment mee bezig?
“Ik loop mijn afstudeerstage bij het UMCG Beatrixoord, een plek voor mensen die hartproblemen hebben, komen revalideren. Ik kijk hoe de revalidatie van zo’n iemand verloopt en hoe je voorkomt dat iemand terugvalt in zijn of haar oude patroon.”
Weet je al wat je na je afstuderen wilt gaan doen?
“Ja, ik hoop nog even door te studeren. Aankomende zaterdag heb ik een toelatingsexamen voor de verkorte opleiding Geneeskunde. Tijdens een van mijn stages mocht ik een keer meekijken bij een openhartoperatie en dat was hartstikke interessant! De combinatie van sport en medische dingen vind ik leuk. Ik hoop dat ik het haal zaterdag, want ik wil graag sportarts worden.” En dan bij Ajax, jouw club?
“Haha, dat hoef niet hoor. Ik vind de omgang met mensen het leukst en het maakt mij niet uit of dat gewone- of topsporters zijn. Het is mooi om mensen op zo’n manier verder te kunnen helpen met sporten.” Tekst: Janita Kers

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡