Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe vieren (andere) kerken het avondmaal?

22 januari 2019 · Leestijd 5 min

In Nederland zijn ongeveer 4000 kerkgebouwen nog in kerkelijk gebruik, schoolgebouwen, gymzalen en alle andere niet kerk-kerk plekken nog niet meegeteld. Al die plekken hebben hun eigen gewoonten en style. Wij zijn megabenieuwd hoe het er in jouw kerk aan toe gaat, dus we komen even virtueel op bezoek. Hoe vier jij het avondmaal?

Hannah over Vrije Evangelische Gemeente Bethelkerk in Goes

“Bij ons mag je vanaf de tienerleeftijd aan het avondmaal, als je gelooft dat jezus voor jouw zonden is gestorven. Wij blijven in de kerkbanken zitten en de leden van de kerkenraad laten de bekers druivensap en schalen met stukjes brood door de banken gaan.”

Marjet vertelt over de Rooms Katholieke Kerk Onze Lieve Vrouw Tenhemelopening in Heino

“Wij hebben bijna elke viering avondmaal en bij ons heet het een communie- of eucharistieviering. Wij gebruiken het woord avondmaal eigenlijk alleen maar voor het laatste avondmaal van Jezus en voor de rest noemen we het eucharistie of communie. Bij een communieviering heb je een kleine variantie van het avondmaal: er is geen wijn en de hosties zijn al gezegend. Bij een eucharistieviering gaat een priester of hoger iemand voor en die zegent dan ook de wijn en hosties. Bij ons mag iedereen meedoen vanaf het moment dat je Eerst Heilige Communie doet. Wijn is bij ons alleen voor diegene die random het altaar staan, zoals de koster, lector, priester en oudere acolieten. Na het zegenen - of dit wordt overgeslagen als het een communieviering is - gaat de kerk ter communie. Dit houdt in dat de voorganger, lector en eventueel acolieten hosties uitreiken aan iedereen. Er is alleen geen communie of eucharistie bij de palmzondagdienst of als je een woord of dankviering hebt.”

Ilana vertelt over de Protestantse Gemeente De Rank in Waddinxveen

“In principe mogen alle belijdende leden aan het avondmaal. Er zijn aan weerszijden van de kerkzaal lange tafels waaraan je plaats kan nemen. Ook is er een middenvak waar je kan zitten om mee te doen. De dominee breekt dan eerst het brood waarna de ouderlingen het brood langs de tafels laten gaan. Vervolgens gebeurt hetzelfde met de wijn. Als je problemen hebt met wijn kun je ervoor kiezen dat er speciaal voor jou druivensap wordt gebracht.”

Sietske over Evangelische Gemeente Vineyard in Dieren

“Bij ons mag iedereen deelnemen aan het avondmaal. Als er gasten zijn, wordt er vaak nog ff gezegd dat als jij gelooft dat Jezus voor jou is gestorven dat je dan gewoon deel mag nemen. In de meeste gevallen spreken ouders en thuis wel met hun kinderen over. Dus vanaf een jaar of twaalf doen de meeste jongeren bij ons gewoon mee. Vaak is er vooraf een praatje om het een beetje in te leiden, waarom we avondmaal vieren et cetera. Dan worden er twee mensen gevraagd die met het 'brood' rond willen gaan. Wij hebben niet zo'n grote kerk dus er loopt iemand langs met een bordje matses. Daar breek je een stukje vanaf en dan wachten we tot iedereen heeft en eten we het tegelijk op. Terwijl de mensen rondlopen wordt er op de achtergrond altijd muziek gedraaid. Vervolgens gebeurt hetzelfde met de 'wijn'. Wij hebben druivensap in van die kleine plastic bekertjes. Maar je kunt ook een slok uit een mok nemen.”

Fleur over Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt De Poortkerk Veenendaal

“Wij vieren avondmaal 1 x in de 2 maanden, dit doen wij door in de kerkzaal te lopen. 
De ouderling geeft dan aan als je mag gaan, dit gaat dan per rij zodat het niet door de war kan gaan. 
Bij ons mogen alleen belijdende leden aan het avondmaal. We lopen een rondje, geven een muntje en lopen door naar het brood en de wijn, en dan loop je weer terug naar je plek.”

Femke vertelt over Nebokerk Rotterdam

“Wij hebben 4 manieren waarop we het avondmaal vieren en deze worden afgewisseld met elkaar. De 4 wijzen waarop we het vieren zijn: 
1) Schotse viering, brood en wijn gaan door de banken 
2) Gaande viering, iedereen die aan het avondmaal gaat loopt naar voor in de zaal en haalt daar een stukje brood en een slok wijn 
3) aan tafel, bij deze viering gaan er om de beurt groepen aan tafel om de viering te vieren 
4) kringviering, iedereen die aan het avondmaal mag gaat in een kring om de andere gemeenteleden heen staan. 
Bij ons mag je alleen aan het avondmaal gaan als je gedoopt bent en belijdenis hebt gedaan en Jezus ziet als jouw redder en verlosser.”

Wil je ook graag over je kerk vertellen? Stuur ‘KERK AAN’ naar 06-83673700 en wij sturen je elke week een vraag. Dan mag jij vertellen hoe dit onderwerp in jouw kerk gebruikelijk is. En wie weet kom je dan ook op de site!

Geschreven door

Silke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡