Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe sta ik klaar voor een vriend(in) waarvan ouders gaan scheiden?

7 maart 2017 · Leestijd 3 min

Een vriend(in) heeft net te horen gekregen dat zijn of haar ouders gaan scheiden. Jij wilt natuurlijk voor je vriend(in) klaarstaan, maar weet misschien niet zo goed hoe dan precies. BEAM probeert je te helpen met onderstaande tips:

1. Probeer te concentreren op de ‘leuke’ dingen

Het is nooit leuk als je ouders besluiten te scheiden maar het kan je vriend/vriendin helpen om dingen van een andere kant te bekijken. De kans is groot dat ze een nieuwe kamer krijgt bij haar vader of moeder. Misschien kunnen jullie alvast kijken welke kleur op de muur komt of naar leuke spullen voor in de nieuwe kamer. Daarnaast kan een scheiding ook veel druk op de kinderen leggen en zij zullen er dagelijks mee geconfronteerd worden. Het kan daarom ook helpen om je vriend/vriendin even uit de dagelijkse sleur te trekken en ze te trakteren op een dagje weg. 

2. Accepteer

Volstrekt logisch als een vriend/vriendin zijn dag niet heeft omdat ze bijvoorbeeld net gehoord hebben dat hun ouders gaan scheiden. Grote kans dus dat ze dat op jou afreageren. Niet leuk natuurlijk, maar probeer het te laten gaan. Waarschijnlijk ben jij de enige uitlaatklep die ze hebben, dus laat ze lekker uitrazen. Het is niet persoonlijk en het kan ze opluchting bieden! Even op je tanden bijten dus.

3. Er zijn

Het is logisch dat je er graag voor de ander wilt zijn, maar het kan moeilijk zijn om aan te voelen wat je vriend(in) nodig heeft tijdens de scheiding van zijn of haar ouders. Maak duidelijk dat je er bent. Geef aan dat de ander altijd bij je terecht kan, of het nou om praten, luisteren of een troostende schouder gaat. Verdriet kost tijd, maar jij zal er altijd zijn. 

4. Blijf interesse tonen

Een scheiding kan nog jaren pijn blijven doen. Blijf laten merken dat hij/zij altijd bij jou mag komen als ze erover willen praten. Het is voor de ander fijn om te weten dat er iemand is die wil luisteren ook al is het misschien al wel de 800ste keer dat ze erover beginnen.

5. Bidden

Je kunt natuurlijk ook bidden voor troost en kracht voor de ander, maar je kunt ook bidden voor jezelf. Zo kun je bijvoorbeeld aan God vragen wat jij precies zou kunnen doen om de ander zo goed mogelijk te kunnen steunen, ‘U mag uw zorgen op hem afwentelen, want u ligt hem na aan het hart’, 1 Petrus 5:7.  Tekst: Esther Bolt

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡