Hoe reageer je op een ongeïnteresseerde 'hoe is het?'
We maken ruzie via WhatsApp en zeggen welterusten. We vragen of het eten al klaar is en vertellen onze diepste geheimen. We spreken misschien zelfs meer via onze vingers dan met onze mond. Dit doen we met afkortingen, emoticons, perfecte timing en ‘nietszeggende’ woorden. In deze rubriek helpt BEAM je de ongeschreven regels van WhatsApp te begrijpen.
Mijn telefoon trilt. Anja? Die heb ik sowieso al twee maanden niet meer gesproken. Waarom zou ze een appje sturen? Ik ben eigenlijk bezig met een opdracht voor BEAM, maar de nieuwsgierigheid naar het appje wint. Ik ontgrendel mijn telefoon en open WhatsApp:
De vraag vanuit het niets
Ai. Dit is verdacht. En te vrolijk. Ik heb haar twee maanden niet gesproken, waarom wil ze opeens weten hoe het met me is? En die emoticon, die voorspelt niet veel goeds.. Dit moet ik heel voorzichtig aanpakken.
De aftastende reactie
Dit is het moment van de waarheid. Nu móet Anja laten zien uit welk hout ze gesneden is. Klopt mijn onderbuikgevoel en vraagt ze dit alleen omdat ze iets van me nodig heeft of is ze echt geïnteresseerd? Ze typt. Ze typt lang. JA HOOR DAAR IS HET:
De aap uit de mouw
Anja heeft zojuist gebruik gemaakt van de klassieke ‘ik heb je nodig en vraag daarom eerst even hoe het met je gaat’ methode. Het is een effectieve methode die ervoor zorgt dat je best sociaal overkomt. MAAR het heeft een hele negatieve uitwerking! Het veroorzaakt bij mij namelijk een eeuwig wantrouwen tegenover de vraag hoe het met me gaat.
Maar Anja gaat nog een stap verder. ZE STELT DE VRAAG NIET EENS. Ze manoeuvreert zich zo in een positie dat IK me sociaal verplicht voel HAAR te vragen of ze met me mee wil rijden. Verschrikkelijk. Wat kan je hiertegen beginnen?
'Wat te doen tegen passief agressieve WhatsApper's die dingen van je willen' - lijst
1. Make them regret
Je merkt het direct als de vraag hoe het met je is absoluut niet oprecht is. Doe gewoon alsof je dit niet doorhebt en ga uitgebreider dan ooit in je hele leven vertellen hoe het met je is. Het liefst ook met ontzettend lange spraakberichten die deze persoon dan vervolgens uit beleefdheid wel moét luisteren, anders komt hij ook nooit op het punt dat hij de vraag - die hij eigenlijk direct al had willen stellen - kan stellen. Voel je je extra vandaag? Dan kan je zelfs bellen om uitgebreid te vertellen hoe het met je gaat en wat je allemaal hebt beleefd de afgelopen twee maanden. Als je echt uitgebreid reageert, haakt deze persoon al af voordat hij de echte vraag heeft gesteld. Gebeurt dit niet? Dat denkt deze persoon de volgende keer sowieso wel twee keer na om deze methode weer bij jou te gebruiken. Win.
2. De direct aanpak
Heb je het gevoel dat deze persoon niet oprecht geïnteresserd is? Vraag het gewoon! "Hey, ben je echt benieuwd hoe het met me is of heb je iets van me nodig?" Eerlijkheid duurt het langst (en in dit geval waarschijnlijk het kortst). Deze reactie confronteert de ander met z'n gedrag en het is een goede oefening voor jou om eerlijk en direct te zijn, zelfs via WhatsApp. Als deze persoon toegeeft eigenlijk vooral iets van je nodig te hebben, kan je uitleggen dat hij dit een volgende keer ook gewoon gelijk mag vragen. Veel makkelijker en heel wat minder verwarrend.
3. Maak zelf deze fout niet
Verander de wereld, begin bij jezelf! Spreek met jezelf af dat jij dit appgedrag nooit (meer) gaat vertonen. Jij vraagt mensen voortaan alleen nog maar hoe het met ze gaat als het je ook echt boeit. Heb jij iets nodig van een ander? Stop dan met al die misleidende omweggetjes en vraag het gewoon. App eerlijk, verbeter de wereld.
Loop jij ook tegen ongeschreven WhatsAppregels aan die wij eens onder de loep moeten nemen? Laat het weten en app ons op 0683673700. En onthoud, je hoeft niet eerst te vragen hoe het met ons is.
Geschreven door
Wilke