Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe praat ik over Jezus in de collegezaal?

11 januari 2017 Leestijd 3 min

Een collegezaal vol met nieuwe, oordelende en andersdenkende mensen. Heb dan nog maar eens de ballen om over een van de meest gevoelige onderwerpen te beginnen: het geloof. Geen zorgen, jij kunt dit!

1. Besef en accepteer dat niet iedereen het met je eens zal zijn

Over Jezus beginnen in een klaslokaal met ongelovige mensen is ENG en dat is oké. Veel jongeren klappen dicht en praten niet over het geloof omdat ze bang zijn voor de reacties, terwijl ze dat juist wel graag willen! Het is goed om te beseffen dat nooit iedereen het met je eens zal zijn en accepteer dat feit. Geloof ons, dat geeft je een hele hoop rust. Als jij met deze instelling over het geloof praat, zal je merken dat je omgeving er ook een stuk relaxter in staat. Écht!

2. Vertrouw en vertel het je vrienden

Zij kennen je door en door. Heb je moeite om over het geloof te praten, maar wil je dat wel graag? Geef dat aan. Grote kans dat een fijne reactie van je vrienden je meer moed geeft om ook met andere klasgenoten over Jezus te praten tijdens de pauze. Misschien overhoren ze wel een gesprek met je vrienden en willen ze meepraten.

3. Introduceren

Geen opleiding waar je je niet minstens 100 keer moet voorstellen. Handig moment om te vertellen dat je een christen bent! Vragen? Dan mogen ze uiteraard altijd bij je komen. Een open houding nodigt uit om te praten. Bovendien zal niemand je gek aankijken als je over Jezus begint, dat je christelijk bent weten ze immers al.

4. Sta open voor discussie, maar geef wel je grenzen aan

Als je klasgenoten weten dat je christelijk bent, zullen er ongetwijfeld mensen zijn die de discussie aan willen gaan. Sta hiervoor open, maar geef wel aan wanneer iemand je grens overschrijdt. Durf het ook eerlijk te zeggen als je een antwoord niet weet. Je bent christelijk, maar dat wil niet zeggen dat je ook overal antwoorden op hoeft te hebben.

5. Nodig je klasgenoten uit voor een Facebookevenement van de kerk

Jeugddienst? Nodig ze uit. Heb je direct gespreksstof voor de volgende dag: ‘Hey, heb je mijn uitnodiging gezien? Kom je ook? Is gratis!’. 

6. Gewoon doen!

Vervang het woord Jezus door voetbal en kijk hoe de zin verandert: ‘Hoe praat ik over voetbal in de collegezaal?’. Nou, door er gewoon over te beginnen. Vergeet niet dat er ook ongetwijfeld mensen zijn die een hekel hebben aan voetbal en dat brengt ons dan weer op het eerste punt! 

Tekst: Esther Bolt

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕