Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe maak ik een goede keuze?!?

25 oktober 2016 Leestijd 3 min

Keuzes maken moet iedereen, en soms is dat hartstikke lastig. Het is daarom soms makkelijk om je te laten be茂nvloeden door de mening van anderen. Maar staat hun mening ook garant voor een goede keuze? Hier zes tips om tot een goede keuze komen.

1 - Beter teveel dan te weinig

Zeker voor grote en levens veranderende keuzes, is het aan te raden om zoveel mogelijk informatie in te winnen. Als het bijvoorbeeld gaat om je studiekeuze of een jaar in het buitenland, probeer dan zoveel mogelijk foldertjes en ervaringen van andere mensen te verzamelen. Hoe meer informatie je hebt, hoe beter jij kunt overwegen of je iets wel of niet gaat doen. Dan weet je in ieder geval zeker dat je geen enkel punt gemist hebt.

2 - Lijstjes, lijstjes en nog eens lijstjes

Wil je een auto kopen? Maak een lijstje! Wat gaat het mij opleveren, en wat gaat het mij kosten? Wat zijn de voordelen, wat zijn de nadelen? Wegen de voordelen op tegen de nadelen, of juist andersom? Zet je twijfels op papier! Je zult direct merken dat je alles zo beter op een rijtje kunt zetten.

3 - Bid

God heeft een plan met je leven
Je bent hier met een doel
Geloof het diep van binnen
Het is meer dan een gevoel

Bidden is altijd een goed idee. God wil je graag helpen met het maken van je keuzes, Hij heeft immers een plan met je leven, je moet hem dan alleen wel zelf om hulp vragen!

4 - Overleg

Je ouders hebben meer levenservaring. Dat is gewoon zo en kun je niets aan doen. Daarom is het helemaal niet erg om ze om tips te vragen, maar vergeet niet dat ook zij niet de absolute waarheid in pacht hebben. Maar onthoud ook, dat je ouders het beste met je voor hebben. Voor je vrienden geldt hetzelfde. Wil je een jaar naar het buitenland, en heeft je vriendin dat al gedaan? Vraag wat haar ervaring was! Bovendien kennen je vrienden je door en door. Zij kunnen je vertellen of ze je ergens wel of niet geschikt voor vinden. 

5 - Wat wil jij?

Hoewel je omgeving een hoop kan vinden, de keuze ligt nog altijd bij jou. Vraag jezelf af, wat wil JIJ? Als er geen andere invloeden zouden zijn en geld geen rol zou spelen, welke keuze zou je dan maken?

6 - Kiezen

Het is heel verleidelijk om zolang mogelijk uit te stellen, maar hoe eng het soms is, soms moet je gewoon kiezen. Je kunt zolang bezig zijn met het overwegen en twijfelen, dat de keuze zo aan je neus voorbij gaat, en dat zou zonde zijn. Soms moet je er gewoon voor kiezen om wel of niet te doen. Hak de knoop door. Je kunt het! Hoe kom jij tot een goede keuze?

Tekst: Esther Bolt

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕