Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe kan ik God beter leren kennen?

2 januari 2012 · Leestijd 6 min

"Ik wil God graag beter leren kennen, maar ik weet niet zo goed hoe ik dat kan doen. Langs gaan bij God, zoals bij mijn vrienden, kan natuurlijk niet. Hebben jullie tips?"

Hoe mooi zou het zijn als we even bij God ‘op de koffie’ konden! Je zou direct je vragen kunnen stellen en zijn reactie horen. Je zou hem zien en naar hem kunnen luisteren. Maar zo is het niet. Hoe leer je God dan wel beter kennen?
Daarvoor heeft God zijn zoon Jezus naar deze wereld laten komen. Jezus is de weg tot de Vader. Zie Jezus, zie God
Via Jezus kunnen we God leren kennen. Als je let op Jezus, meer zicht krijgt op wie Hij is en wat Hij voor ons -voor jou!- gedaan heeft, zul je God beter leren kennen. In de Bijbel zegt Jezus:              ‘Jezus zei: ‘Ik ben de weg, de waarheid en het leven.          
             Niemand kan bij de Vader komen dan door mij.
            
             Als jullie mij kennen zullen jullie ook mijn Vader kennen.
             Wie mij gezien heeft, heeft de Vader gezien.'
             Johannes 14 vers 6,7,9
Wil je God beter leren kennen? Leer Jezus kennen! Wil je weten hoe God omgaat met mensen die ergens mee zitten?
Onderzoek hoe Jezus mensen helpt die ergens mee zitten. Wil je weten hoe God reageert op mensen met verdriet?
Kijk hoe Jezus zorgzaam reageert op mensen met verdriet. Weten hoe God op je reageert als je een fout maakt?
Zie hoe Jezus met mensen omgaat vanuit genade en waarheid. Tweerichtingsverkeer
Jezus laat in zijn eigen leven zien hoe Hij  contact heeft met zijn Vader. Op diezelfde manier mag jij ook met God omgaan. God noemt jou zijn kind. Hoe heeft Jezus contact met zijn Vader? Hij praat met God en hij luistert. Het is tweerichtingsverkeer.   Hoe gaat dat, praten met - en luisteren naar God? Gelukkig is daar in de Bijbel meer over te vinden. Kijk maar:

1. Praten met God

In de Bijbel kunnen we lezen dat Jezus regelmatig met God sprak. Er is volop vertrouwen tussen Jezus en God en ze delen hun harten. Verlang jij ook naar zo'n relatie met God? Bidden, je hart, vragen en gedachten delen met God is daarin onmisbaar.

Maar inderdaad, praten met God, dat is toch wel apart! Want praten met je vrienden of praten met God; dat is nogal een verschil. Je vrienden zitten gewoon naast je, maar praten God is praten met een onzichtbaar Iemand die niet met een stem terugspreekt. Blijft een gek idee. Toch kun je het wel een klein beetje met elkaar vergelijken: net zoals in relatie met je vrienden, heb je het nodig elkaar te ontmoeten en spreken. God wil contact met jou! Hij hoort jou graag praten. Hij is geinteresseerd in wat je denkt, wat  je voelt, wat je ten diepste bezig houdt. Je mag bij Hem je hart uitstorten; pratend, fluisterend, schrijvend, voelend, wandelend, zingend... bidden kan op zoveel manieren! In dit gesprek is ruimte om je moeite te delen, te vertellen waar je tegen op ziet, maar je mag ook je blijdschap en je dankbaarheid uiten. Wat houdt jou vandaag ten diepste bezig wat je aan God zou willen vertellen?
Voor wat zou je God willen danken vandaag? Bidden: de praktijk
Hoe en waar kun je nou het beste bidden? Wat zou voor jou het beste werken?
Een stille plek kan je helpen jouw diepste gedachten en vragen naar voren te brengen. Iets wat je met elkaar in een groep waarschijnlijk niet zo snel zult doen. Zo zocht ook Jezus vaak stilte van de nacht op om met Zijn Vader te praten. Hoe vaak bid je dan? Eén keer per week? Eén keer per dag? Meer of minder? Zoek naar een regelmaat die bij jou behoefte en leven past. Het mooie van regelmatig bidden is dat je op die manier ook regelmatig herinnerd wordt aan de band die er is tussen jou en God! Daarnaast geeft het je ook houvast in andere tijden. Het kan je helpen om hier een vast tijdstip voor te nemen.

2. Luisteren naar God

Bidden is tweerichtingsverkeer; praten en luisteren. God spreekt! Hoe dan? Niet met een stem zoals jij en ik, maar wel op andere manieren. Zoals door zijn Geest in je hart en gedachten, door  je rust te geven over situaties en keuzes, door  mensen om je heen, door de natuur, door dat ene lied wat je zo raakt...

God spreekt ook tot je door Zijn Woord, de Bijbel. Door Gods Woord te lezen, leer je God beter kennen. God heeft er voor gezorgd dat er eeuwenlang mensen waren die hebben opgeschreven wat God in de geschiedenis en in hun leven gedaan heeft. Door dat te lezen, zie je wie God is, hoe Hij met mensen om wil gaan en wat Hij tot ons -jou!- te zeggen heeft. Zo kun je bijvoorbeeld in Deuteronomium 4 vers 31 lezen dat God een God van liefde is en dat Hij je niet zal verlaten! En dit is nog maar één van de vele voorbeelden. Je kunt in de Bijbel lezen over Gods wil, Zijn beloften, waarschuwingen, raad en ga zo maar door. God wil Zichzelf laten kennen door de Bijbel. Wat heb jij ontdekt in de Bijbel over God en vind jij een mooie eigenschap van God? God beter leren kennen
Jezus, bidden en bijbel lezen helpen je om meer van God te zien en Hem beter te leren kennen. Je mag er op vertrouwen dat God niets liever wil dan dat je Hem beter leert kennen. Zijn Geest, de heilige Geest, zal je helpen en de weg wijzen hierin, daar mag je jezelf vol vertrouwen en verwachting voor openen. Op zoek naar meer verdieping? Wil je weten wat je kunt doen om naar God te luisteren tijdens het Bijbel lezen? Bekijk dan onderstaande artikelen eens: > http://www.eo.nl/algemeen/neo/blog/item/nog-iets-van-god-gehoord-vandaag/Nog iets van God gehoord vandaag?Tijd met GodOmgaan met God (PDF)Ja hoor, goede voornemens zijn weer mislukt... 

Volg Jouw vraag? Mijn vraag! op Twitter.
Wil je zelf een vraag aan de lezers van EO-Jongeren voorleggen? 
Mail dan naar mijnvraag@eo.nl. Lees hier meer over hartendrie.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡