Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Laura (17): “Hoe houd ik stille tijd zonder afgeleid te raken?”

11 augustus 2020 · Leestijd 4 min

Ruim 250 jongeren vormen samen de BEAM Helpdesk. Via whatsapp gaven zij advies aan Laura (17). Zij wil graag stille tijd houden, maar wordt vaak binnen twee seconden afgeleid. Veel van jullie herkenden dit probleem. Hieronder zie je de tips die jullie Laura gaven: wie weet heb je er zelf ook nog wat aan!

‘Ik wil graag stille tijd houden, maar word vaak binnen twee seconden afgeleid. Tips?'

Het advies:

Iedereen: Zet je apparaten (telefoon, laptop, tv etc.) uit of zet de boel op vliegtuigstand. Zo creëer je rust :)

Esther (15): Mijn advies voor Laura is: zet al je apparaten uit (mobiele telefoon, laptop, tv etc.). Dan word je daar in ieder geval niet meer door afgeleid. En plan iedere week een vast moment in voor je stille tijd. Zo weet je van tevoren dat het eraan komt. Succes!

Ilse (13): Oe, herkenbaar! Wat voor mij helpt om bijvoorbeeld de Bijbel te lezen, is lekker creatief aan de slag gaan! Mooie teksten markeren, er iets bijschrijven met fineliners, of zelfs iets tekenen.

Leon (23): Dat je afgeleid wordt, is helemaal niet erg! Probeer in gedachten Jezus naast je te zien zitten, bijvoorbeeld op je bed. Ik zelf voel dan telkens liefde stromen en ik wil nergens anders meer aan denken. Of bid hardop, zodat je je kunt concentreren op wat je zegt. Hetzelfde geldt voor Bijbellezen.

Janneke (16): Wow, dit is zo herkenbaar! Ik schrijf tegenwoordig mijn gedachten op als een verhaaltje en vertel ze daarna aan God. Zelf ben ik niet zo van het Bijbellezen, maar luister ik graag muziek over God. Mijn tip: vertel gewoon alles wat je wil vertellen aan God, net zoals je het aan een vriendin zou vertellen. God vindt het geweldig om naar jou te luisteren en Hij wil er altijd voor je zijn!

Joshua (16): Ik bel altijd met een vriend en dan gaan we samen bidden. Doordat ik naar die vriend luister en hij naar mij, worden we minder snel afgeleid.

Willemieke (22): Misschien kun je een vorm zoeken die beter bij je past: lezen, muziek, schilderen, natuur… Of vrijwilligerswerk doen of evangeliseren, als dat je wat lijkt. Het belangrijkste is om de druk ervan af te halen. Je mag namelijk best afgeleid zijn. En dan ga je daarna weer terug naar God (of even niet als je gewoon geen zin hebt :)).

Paulien (17): Zet een podcast op! Dat helpt mij altijd. Je kunt er veel vinden op YouTube of bijvoorbeeld Spotify.

Johanna (20): Bid voor je begint en vraag God je de concentratie en discipline te geven. Zelf kun je je al voorbereiden door een plek te zoeken waar je minder snel afgeleid bent. En onthoud: je hoeft het niet in een keer goed te kunnen, maar begin rustig aan. Probeer eerst vijf minuten stil te zijn en bouw het daarna langzaam op. De app Soultime – voor christelijke meditatie – kan je daarbij heel goed op weg helpen!

Tot slot: Bovendien gaven jullie vaak de tip om christelijke muziek aan te zetten of om lekker de natuur in te gaan. Anderen vonden het fijn om de Bijbel te luisteren (in plaats van te lezen) of om jezelf vragen te stellen bij een bepaald Bijbelstuk (bijvoorbeeld: 'Wat zegt God hierdoor tegen mij?' en 'Hoe pas ik dit toe in mijn eigen leven?').

Wil jij ook advies geven aan andere jongeren? App dan 'BEAM Helpdesk' naar 06 83673700!

Check ook deze heerlijke playlist voor jouw momentjes met God.

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡