Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe hormonen je leven kunnen bepalen

8 februari 2019 Leestijd 2 min

Hormonen bepalen meer dan je waarschijnlijk denkt. Als je lichaam bijvoorbeeld een klein beetje meer stresshormoon cortisol aanmaakt dan je klasgenoot, heb je een grotere kans om in een depressie te belanden. Hoe je je voelt ligt lang niet altijd aan je mindset of je omgeving. Dit is wat je hormonen kunnen doen:

Verliefd

Je kunt zonder moeite een hele nacht lang bellen, praten of knuffelen met je lover. Je bent verliefd! De veroorzaker is het hormoon dopamine dat ook wel ‘gelukshormoon’ wordt genoemd. Door dopamine wil je de handeling die je op dat moment doet, herhalen om hetzelfde gevoel te krijgen. Als je verliefd bent, maken je hersenen dopamine aan, wat je dat gelukkige ‘vlinders in je buik’-gevoel geeft. Het zorgt er ook voor dat je niet realistisch naar de ander kijkt – de bekende roze bril. Hij of zij lijkt perfect, tot je lichaam het na 1,5 tot 3 jaar niet meer bijhoudt en de dopaminespiegel daalt. Wie goed gaat op clichés, zegt dan: “De verliefdheid verdween en het houden van begon.”

Stijve piemel

Als een jongen fysiek of mentaal geprikkeld wordt, sturen de hersenen signalen naar de penis. Dit gebeurt soms onbewust waardoor het kan zijn dat je op een super ongemakkelijk moment een erectie krijgt. Die erectie ontstaat omdat de aders in de penis open gaan staan en worden gevuld met bloed, hierdoor ‘groeit’ de penis en gaat hij omhoog staan.

Heel handig en zelfs nodig als je seks wilt hebben, heel onhandig als je op school met een groep vrienden staat te praten. De erectie stopt altijd vanzelf weer, als je denkt aan iets wat je niet opwindt, stopt het vaak eerder.

In het nieuwste BEAM Magazine staat een ontzettend uitgebreid artikel over hormonen. Ongesteld zijn, schaamhaar, borsten, puistjes: wat je net las is nog maar een topje van de ijsberg. Zou je meer willen lezen, maar krijg je het magazine niet op je deurmat? Vraag hier een gratis proefexemplaar aan!

BEELDJEDI | STUDIO VANDAAR

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕