Hoe eerlijk is jouw BEAM-trui?
BEAM verkoopt al een paar jaar de herkenbare BEAM-truien, maar hoe eerlijk en milieuvriendelijk zijn deze truien? Al snel kwam de redactie erachter dat het helemaal niet zo gemakkelijk is om milieuvriendelijke kleding te produceren …
Katoen
De BEAM-trui bestaat, net als veel andere truien, voor een groot deel uit katoen. Katoen is een sterke stof en het voordeel daarvan is dat katoenen kleding niet snel slijt. Helaas is katoen ontzettend slecht voor het milieu. Het stofje wordt ook wel “het meest vervuilende landbouwproduct ter wereld” genoemd, ai! Dit komt vooral door de hoeveelheid water die in de katoenteelt gebruikt wordt. Verder worden vaak veel chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt.
Oplossing
Biologisch katoen! Het verschil tussen gewoon en biologisch katoen is vooral het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Bij biologisch katoen worden namelijk geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Verder wordt in de biologische katoenteelt gebruikgemaakt van wisselteelt. Dit houdt in dat op de landbouwgrond katoenplanten worden afgewisseld met bijvoorbeeld granen en peulvruchten. Dit zorgt ervoor dat de bodem minder uitgeput raakt.
Polyester
Polyester is een sterke stof die ervoor zorgt dat kleding niet snel kreukt. Polyester wordt gemaakt van olie. Bij het wassen van kleding waar polyester in zit, komen microvezels los. Deze vezels zorgen voor ernstige vervuiling van zeewater. Ze kunnen in de plastic soep terechtkomen en als dieren deze microvezels binnenkrijgen, kan dat hun dood betekenen.
Oplossing
Hoe komen deze vezels niet in het zeewater terecht? Heel simpel: houd ze tegen! Er zijn helaas weinig oplossingen die voorkomen dat deze vezels uit de kléding komen. Wel zijn er oplossingen die ervoor zorgen dat deze vezels daarna niet in schoon water terechtkomen. Een van deze oplossingen is een wasmachinefilter. Zo worden de vezels in de wasmachine opgevangen. Deze wasmachinefilters zijn een relatief goedkope oplossing en consumenten kunnen op deze manier ook een steentje bijdragen.
Verf
Hét onderdeel waarin jij je kunt onderscheiden van je vrienden: een mooi kleurtje op je trui! Misschien besef je het niet, maar alle kleding die je ziet, is geverfd. Helaas is de meeste verf erg milieuonvriendelijk. De chemische stoffen die gebruikt worden om de kleding een leuk kleurtje te geven, zijn ongezond voor de mensen die ermee werken. Daarnaast komen deze chemicaliën via het afvalwater in rivieren terecht. Er is helaas geen duidelijke wetgeving voor het gebruik van de verfstoffen. Vooral bij donkere kleding is de kans groot dat er veel zware chemische stoffen gebruikt zijn.
Oplossing
Gelukkig is het mogelijk om kleding te verven zonder chemische stoffen. Zo is een aantal bedrijven al langere tijd overgestapt op plantaardige verf. Het nadeel hiervan is dat niet alle kleuren gemaakt kunnen worden. Er zijn meer initiatieven: een Nederlands bedrijf heeft een machine gebouwd die verft met CO2 in plaats van water. Op deze manier komen de chemicaliën in ieder geval niet in rivieren terecht.
Kinderarbeid
Helaas komen veel kleren uit landen waar nog dwang- en kinderarbeid voorkomt. De BEAM-trui komt bijvoorbeeld uit Honduras, een land in Centraal-Amerika. In dit land leeft ongeveer de helft van de mensen onder de armoedegrens. Dit betekent vaak dat ook kinderen moeten werken om te overleven. Het gaat hier niet om slavernij of dwangarbeid – ze krijgen betaald voor hun werk – maar nog steeds beginnen ze vaak op een te jonge leeftijd met werken. Veel kledingproducenten kiezen echter nog steeds voor kleding die geproduceerd wordt in deze landen, omdat het vaak een goedkoper alternatief is voor kleding die in het Westen geproduceerd wordt.
Oplossing
Om kinderarbeid te voorkomen, is het belangrijk dat je goed checkt waar je kleding vandaan komt. Sommige landen staan bekend om kinderarbeid, terwijl de arbeidsvoorwaarden in andere landen een stuk beter zijn. BEAM zocht dit uit en heeft nu een leverancier die kan garanderen dat er geen kinderen aan onze truien werken.
Tijmar Fikse, adviseur marketing BEAM:
“Een BEAM-trui moet je met trots kunnen dragen! Dus moet jouw BEAM-trui zo eerlijk en duurzaam mogelijk zijn. Zoals je hebt gelezen, kan dat soms nog best een uitdaging zijn. Zo zoeken we naar een trui waar bijvoorbeeld absoluut geen kinderarbeid aan te pas is gekomen. Ook willen we zeker weten dat de makers onder normale arbeidsomstandigheden kunnen werken en dat zij een salaris krijgen. Ondertussen moet BEAM-wear een beetje betaalbaar blijven en vele wasbeurten mee kunnen gaan. Dat is een lastige puzzel, maar we doen hard ons best om jouw trui elk jaar weer een beetje duurzamer en dus beter te maken. Jij trots, wij trots!”
Geschreven door
Inge