Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hillsong Amsterdam | “Deze kerk is voor iedereen”

23 maart 2018 · Leestijd 6 min

Sta jij elke zondag te swingen in de kerk, handjes in de lucht en gaan met die banaan? Of weet je niet beter dan stil te zitten naast je ouders, psalmen die uit het orgel knallen en een stokoude (maar ontzettend lieve) koster die met moeite in zijn stoel neerploft? Wij willen in ieder geval ALLES weten over de kerk waar jij zo dol op bent en bespreken alle ins en outs in ‘Church Maps’. Deze keer praten we met Neseha (15) over Hillsong Amsterdam.

Hillsong Amsterdam

Ontstaan: Hillsong vindt zijn oorsprong in Australië, Sydney. In 1983 werd Hillsong opgericht door Brian Houston. De kerk groeide snel. Hillsong kwam met haar eigen worshipmuziek en vanaf dat moment werd zij bekend. In 2010 had Hillsong 21.000 vaste bezoekers. Vanaf 1999 begon Hillsong wereldwijd nieuwe kerken te planten. In 2008 ontstond de eerste huiskring van Hillsong in Amsterdam. Vier jaar later werd het officieel Hillsong Amsterdam.
Doel: De wereld beïnvloeden en bereiken door een megakerk op te richten, die Jezus Christus centraal stelt en gefundeerd is op de bijbel, waardoor mensen hun denkwijze gaan veranderen en toegerust worden om leiders te zijn en invloed te hebben op elk gebied van hun leven.
Leden: 2000
Dienst: Iedere zondag om 10.00 uur, 12.00 uur en 16.00 uur
Adres: Hillsong Amsterdam, Danzigerkade 5 (Theater Amsterdam)

Vragenvuur over Hillsong Amsterdam

Neseha zit bij Hillsong Amsterdam

Hey Neseha! Hoe ben jij terecht gekomen bij Hillsong Amsterdam?
“Ik ben christelijk opgevoed en zat met mijn ouders bij een Ethiopische kerk. Mijn zus werd bij Hillsong Amsterdam door vriendinnen uitgenodigd en vond het zo fijn dat ze bleef. Na een jaar nam ze mij mee naar een jeugdavond: ‘Young & Free night’. Dit was met worship. Ik vond de jeugdavond geweldig en zo ging ik er vaker heen.”

Hoe zien de diensten eruit?
“Er zijn op zondag drie diensten in het Engels en deze duren anderhalf uur. Het begint met drie worshipnummers, ook in het Engels. Daarna komt de pastoor op het podium en hij bidt voor de mensen die gebedspunten hebben opgegeven. Vervolgens is er tijd voor de collecte. Natuurlijk wordt daarbij vermeld dat je niets verplicht bent om te geven. Na de collecte komt het ‘church news’ op de beamer. Hier worden belangrijke mededelingen gedaan over bijvoorbeeld conferenties. Afsluitend is er een ‘altar call’. Dit is voor mensen die een keuze voor Jezus willen maken. Ondertussen wordt dit afgesloten met worship.”

Wat vind je leuk aan de diensten?
“Worship spreekt mij het meeste aan, dit komt doordat het in Engels is. Ik begrijp alles wat ze zingen en het zijn vaak ook mooie lyrics. Ook de preken zijn inspirerend. Het zijn onderwerpen die veel mensen aanspreken en daarom toepasbaar in het dagelijks leven. Ze gaan over hoe je als christen een goede invloed kan hebben en hoe je het evangelie in het dagelijks leven kunt delen. Soms gaat het over hoe mensen naar het leven kijken en hoe ze in het leven staan. Elk jaar is er een thema van pastor Brian Houston, op dit moment hebben we het jaarthema: ‘There is more’.” 

Jongeren bij Hillsong Amsterdam

Is Hillsong specifiek gericht op jongeren?
“In deze kerk wordt er meer gericht op jongeren dan in mijn vorige kerk. Ik vond het daarom ook niet raar om van een Ethiopische kerk met minder jongeren naar een kerk met veel jongeren te gaan, want Hillsong is voor iedereen. Kinderen en jeugd hebben hun eigen programma’s. Ook hebben we connectgroups (kringen) voor verschillende leeftijden.”

Als je jouw kerk met één woord moet omschrijven, welk woord zou je dan gebruiken?
“Open-minded. Iedereen is welkom, ook al heb je geen interesse je bent nog steeds welkom. De kerk is open-minded over een onderwerp die we bijvoorbeeld bespreken bij een connectgroup. Ze proberen altijd goed te luisteren naar de ander en dat vind ik heel nice.”

Zou je voor de rest van je leven lid willen blijven bij Hillsong Amsterdam?
“Ja heel graag zelfs! Hillsong Amsterdam voelt als een thuis. Ik ga ervanuit dat ik in deze kerk zal blijven, want iedereen is vriendelijk en verwelkomend, vooral naar nieuwe mensen. Dit in combinatie met de preken die mij aanspreken en het programma voor alle leeftijden, maakt het de beste kerk voor mij. Het is ook nog eens in Amsterdam en hier blijf ik voorlopig nog wel wonen, haha." 

Neseha zingt in de Worshipband

Hoe ben je in de band terecht gekomen?
“Mijn zus kende de aanbiddingsleider van het worshipteam en weet dat ik van zingen hou. De aanbiddingsleider heeft mij bij de workshops op Summercamp horen zingen. Hierna heb ik in het Kerstkoor gezongen. Later werd ik gevraagd of ik mee wilde helpen in verschillende teams zoals het verwelkomen van gasten. Het Young and Free Worshipteam zocht nieuwe vocals. Hier heb ik mij bij aangesloten en ik zing nu elke maand in de band van Young and Free. Dat vind ik heel erg vet, om mee te mogen zingen!”

Ben je nu gelukkig in de kerk?
“Ja ik ben gelukkig in de kerk. Dit komt doordat ik vrienden heb gemaakt die ook gelovig zijn. Op de middelbare school was dit lastiger, omdat veel mensen niet geloofden of een ander geloof hadden. Ik kon niet naar hen toegaan met problemen over het geloof. Nu kan dat dus met mijn vrienden en de jeugdleiders.”

Waarom zou je Hillsong Amsterdam aanraden aan andere jongeren?
“Er is veel aandacht voor jeugd. Jeugdleiders zorgen ervoor dat de jeugd onderdeel wordt van de kerk, maar als je niet geïnteresseerd bent dan laten ze je met rust. In deze kerk maak ik snel vrienden. Dit kan ook een vriendschappelijke relatie zijn met jeugdleiders. De kerk geeft mij een familiegevoel.  Het is een internationale kerk. Iedereen spreekt er Engels en Hillsong Amsterdam is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Ook niet onbelangrijk, haha.”

Ben jij nou laaiend enthousiast over jouw kerk en wil je dat de hele wereld erover hoort?! Stuur dan een mail naar beamredactie@eo.nl met een kleine motivatie over jouw kerk en waarom wij daar aandacht aan moeten besteden in Church Maps!

Geschreven door

Jade

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡