Ga naar submenu Ga naar zoekveld

BEAM-redacteur Merveille gaat kringloopshoppen: 'Bij de Zara had ik allang iets leuks gevonden’

20 februari 2023 · Leestijd 6 min

“Nog drie dagen!” Als een klein kind ben ik de dagen aan het aftellen. Sinds mijn telefoon oplichtte en ik het bericht kreeg dat ik mocht gaan ‘kringloopshoppen’, kan ik mijn enthousiasme niet meer verbergen. Voor de aankomende zondagsdienst ga ik op zoek naar een leuke, fashionable outfit voor minder dan 25 euro.

In Nederland zijn er meer dan vijftienhonderd kringloopwinkels en ze worden steeds populairder. Waar vroeger een stempel lag op de winkels – je kwam er alleen als je minder te besteden had – vormen ze nu een walhalla voor vintage items. Daarnaast is shoppen in een kringloopwinkel duurzaam, want kleding krijgt op deze manier een tweede leven. Ook zijn tweedehands items unieker dan nieuwe kleding. In de Primark hangen soms wel dertig dezelfde jurken, bij de kringloop vind je vaak maar één exemplaar.

De zoektocht

Het is woensdagochtend, half tien, en ik sta te wachten op de bus. Ondertussen scrol ik nog even op TikTok om de laatste modetrends mee te pikken. Het is lang geleden dat ik echt heb geshopt, dus ik heb er veel zin in. Daarnaast ben ik best bekend met verschillende kringloopwinkels. Dus toen ik de opdracht kreeg, wist ik gelijk dat ik naar kringloopwinkel De Waarde wilde, in Utrecht. Daar zijn veel kleren te vinden voor een betaalbare prijs.

Eenmaal aangekomen op mijn bestemming, wil ik de warmte van de bus eigenlijk niet verlaten. Als ik dan toch uitstap, is de winkel niet te missen door de grote naam boven de ingang. Aan de zijkant zie ik mensen zojuist gebrachte spullen sorteren. Zodra ik de – helaas megakoude – winkel binnenstap, begroet een medewerker me vriendelijk, en door de speakers hoor ik John Travolta het lied ‘Greased Lightning’ zingen. De kledingafdeling is enorm en hoe dichterbij ik kom, hoe beter ik zie dat alles netjes op kleur hangt. “Dit komt helemaal goed”, zeg ik zelfverzekerd. Zonder plan stort ik me op de kleding.

Schatzoeken

Ik loop al even te neuzen in de kringloop, maar ik heb nog steeds niets gevonden. Als ik nu bij de Zara was, had ik allang een leuk item gevonden, denk ik stiekem. Ondertussen zie ik een groep jongeren langslopen; stuk voor stuk hebben ze een stapel kleren op hun arm. “Hoe komen zij aan zó veel leuke items en heb ik nog niets?” zeg ik hardop. Parels zoeken en iets creëren van unieke vondsten lijkt vaak wel mijn roeping, maar vandaag wil het niet echt lukken. Ik probeer mijn hoofd koel te houden, want ik weet dat shoppen in een kringloop als schatzoeken kan aanvoelen.

“DIT IS LEUK!” Ik heb een ‘wit met bruin’-gestreepte satijnen blouse vast. Die past echt bij mij. Waar ik eerst bang was of ik wel iets zou vinden, voel ik nu een sprankje hoop. Kort daarna vind ik een andere bruine blouse waar ik weg van ben. Mijn enthousiasme is blijkbaar aanstekelijk, want twee tienermeisjes naast mij lachen mee. “Wanneer ik iets leuks vind, reageer ik ook altijd zo”, zegt een van hen. Ze vertellen me dat ze al drie jaar bewust tweedehands shoppen en wekelijks wel een rondje maken in de kringloop. “Ik vind hier vaker items dan in de normale winkels. Daarnaast heb ik hier meer vrijheid om mijn eigen kledingstijl te ontwikkelen, want je komt zowel huidige trends tegen als trends van vroeger. Je doet iets goeds voor het klimaat, en de kleding is vaak een stuk goedkoper.” Dat laatste valt mij ook op. Voor 2,50 euro vind ik een blouse van Only, die nieuw minstens 20 euro kost.

schoenen
Trends in de kringloop

Ik ben ruim een uur verder en heb verschillende items gevonden: een vintage straight leg jeans, de eerdergenoemde ‘wit met bruin’-gestreepte satijnen blouse, een donkerbruine katoenen blouse, een donkerbruine bodywarmer, een oversized mannentrui met hoge kraag, en hoge donkerbruine laarzen met een print. Je zou bijna denken dat ik een lievelingskleur heb.

Het valt me op dat veel trends gemakkelijk terug te vinden zijn in de kringloop. Ik heb nu voornamelijk nude- en bruintinten, wat ik ook veel in reguliere winkelketens zie. Als ik met mijn eerste outfit de paskamer uit loop, hoor ik een mevrouw zeggen: “Zooo, die laarzen staan je supergoed!” Glimlachend en trots kijk ik in de spiegel. Ik heb iets gevonden, wat echt bij mij hoort.

Klein prijsje

Als ik klaar ben met passen, weet ik meteen wat ik meeneem naar huis. Ik ga voor de vintage straight leg jeans, de donkerbruine katoenen blouse en de donkerbruine laarzen met een print. Hélemaal mijn vibe. Ik zie mezelf echt in deze outfit naar de kerk gaan. Onderweg naar de kassa bereken ik de prijs van de outfit die ik nu draag; 20 euro, plus 60 euro, plus 80 euro… Ik ben ontzettend benieuwd voor welk klein prijsje ik deze outfit scoor. “Dat wordt dan 21 euro en 90 cent, alsjeblieft”, zegt de kassamedewerker.

Ik loop niet alleen met een koopje en een glimlach de winkel uit, maar ik heb ook écht het gevoel dat ik iets goeds heb gedaan voor het milieu. De zoektocht heeft mij meer gebracht dan ik van tevoren dacht. De ochtend heeft mij beter doen nadenken over waar ik mijn kleding haal en wat dat betekent voor het klimaat. Daarnaast heb ik geleerd dat ik nog steeds mee kan gaan met huidige trends, zonder te hoeven shoppen bij de grote winkelketens. Twee keer winst!

BEAM-insta-post_4x5 2

Ben je nog nooit wezen ‘kringloopshoppen’ en weet je niet waar te beginnen? Hier enkele tips:

  • Zoek alvast op internet naar de prijzen in de kringloopwinkel die jij op het oog hebt. 
  • Als je weet waarnaar jij op zoek bent, wordt het zoeken makkelijker. 
  • Neem je tijd en heb geduld. Aan een kwartier heb je niet genoeg. 
  • Ga na of jij je vondsten echt nodig hebt. Het is verleidelijk om alles te willen kopen, omdat het zó goedkoop is. 
  • Durf origineel en anders te zijn! Creëer je eigen stijl.

Foto: Femke Buijs

Geschreven door

Merveille

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡