Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Het is een Godswonder dat ik nog leef'

7 januari 2016 · Leestijd 4 min

Het is eeuwenoud, maar nog steeds het meest verkochte (en gestolen) boek ter wereld. In de rubriek ‘Bijbelicious’ vragen we jou: wat heb jij met de Bijbel? Deze week is Esther (22) aan het woord. Vlak voordat ze twee jaar geleden voor de trein wilde springen, greep God in. In de Bijbel vond ze een nieuwe start. “God veranderde duisternis in licht.”

“Het is echt een Godswonder dat ik nog besta. Ik heb een heel heftig leven gehad. Als dochter van een evangelische dominee werd ik geboren in een Belgisch plattelandsdorpje. Ik ben opgegroeid met het geloof, maar trok mij daar niet zo veel van aan. Ik deed vooral mijn eigen ding. Al mijn hele leven heb ik last van negatieve gedachten. Stemmen in mijn hoofd zeggen dat ik het niet waard ben om te leven en dat ik er beter dood kan zijn. Twee jaar geleden stond ik klaar op de spoorrails om voor de trein te springen. Ik was er klaar voor om een einde aan mijn leven te maken. De trein kwam met een razende snelheid steeds dichterbij. Plots hoorde ik in mijn hoofd een krachtige stem. Ik was gewend aan de negatieve stemmen in mijn hoofd, maar deze stem had een radicaal andere boodschap. Voor het eerst hoorde ik een positieve, liefdevolle stem die zei: ‘Ik gaf jou dit leven, ik ben Degene die het weer zal nemen, niet jij.’”  Nieuwe start
“Twee jaar daarvoor had ik mij laten dopen, maar dat was meer automatisme dan een vaste overtuiging. Vanaf het moment dat ik die liefdevolle stem hoorde, kon ik niet meer ontkennen dat er een God is. De moeilijkheden waren niet ineens verdwenen, maar ik was niet meer alleen: God was bij mij.
Ik kwam thuis, totaal overstuur. Ik had er niet op gerekend dat ik daar ooit weer zou komen. Ik pakte mijn Bijbel, sloeg 'm open bij 1 Korinthe 13. Daar, in Gods woorden over liefde, vond ik een nieuwe start. Ik besloot een sabbatsjaar te houden, een jaar waarin mijn focus op God zou zijn.  Ik houd van het Oude Testament. Alle geloofshelden die daarin beschreven worden, inspireren mij. David in het bijzonder, hij leefde zo dicht bij God. Wat hij schrijft in Psalm 23, herken ik. Als ik het uitschreeuw naar God, is Psalm 23 een troost. De Bijbel is voor mij geen wegwijzer, niet alle antwoorden op mijn vragen staan er in. Ik zie de Bijbel als een brief van God aan mij waarin hij mij handvaten geeft om keuzes te maken. Ik vind het boeiend om de Bijbel te onderzoeken. Elke tekst staat er met een bedoeling, elke tekst heeft diepere lagen en een andere uitleg. En elke keer weer vind ik er iets nieuws in.” Duisternis en licht
“Ik heb een stuk of tien Bijbels. De Bijbel uit 1870 die ik van mijn overgrootmoeder kreeg, vind ik de bijzonderste. Hij wordt al generaties lang doorgegeven en nu is hij van mij. Hij valt bijna uit elkaar omdat er zoveel uit gelezen is. Ik vind het fijn om verschillende vertalingen naast elkaar te lezen. Op die manier kom ik er achter wat er nu echt staat. Mijn favoriete tekst is Jesaja 42: 15-17. Dat is een belofte voor elke dag, er staat: ‘duisternis verander ik in licht’. Dat heeft God gedaan in mijn leven.
Ik leef bij de dag, mijn toekomst is onzeker. Leven met God betekent niet dat ik geen last heb van negatieve gedachten, maar hoe dichter ik bij Hem ben, hoe minder negatieve gedachten ik heb.” Ook meedoen aan Bijbelicious? Stuur een selfie met je Bijbel naar beamredactie@eo.nl, zet je naam een leeftijd erbij en vertel er kort bij hoe jij de Bijbel ziet.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡