Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het boekje waarvan ik hoop dat NIEMAND het ooit vindt

22 februari 2019 Leestijd 3 min

Of je mij nu kent of niet, waarschijnlijk heb je me nog nooit boos gezien, heb je geen ruzie met me gehad en heb je me nog nooit horen schreeuwen. Dit komt omdat ik een ontzettende conflictvermijder ben.

Ik houd er niet van om over mijn gevoelens te praten. Ik stop het liever weg, ergens waar niemand het kan zien. Zonder er veel over na te denken ga ik verder met mijn leven. Weg van het probleem, op naar het volgende. Helaas werkt het niet altijd zo. 

Vorig jaar stapelden de problemen in mijn hoofd zich op, nooit uitgesproken gevoelens kwamen naar boven. Ik kon niks meer hebben, moest al bijna huilen als iemand zei dat ik iets niet helemaal goed deed. Ik weet dat het niet goed is om mijn gevoelens op te kroppen, maar het lukt me gewoon niet om erover te praten. Praten lukt me niet, maar schrijven kan ik wel. Ik schrijf om niet met mijn gevoelens te blijven zitten, om het toch een beetje uit te kunnen spreken. 

Afgelopen zomer schreef ik mijn eerste brief. Ik richtte hem aan alles en iedereen. Zonder dat ik het doorhad schreef ik zo 3 kantjes vol. Mijn pen vloog over het papier, zonder enige moeite schreef ik mijn gedachten op. De pagina’s stonden vol met gevoel. Vol met dingen die al jaren in mijn hoofd zaten, maar die ik nooit de ruimte had gegeven om naar buiten te komen.

Dit boekje heb ik eigenlijk nooit bij me, ik vind het een vervelend boekje om naar te moeten kijken. In dit boekje staan mijn ergste ruzies en grootste irritatiepunten. Toch is het heel fijn om altijd mijn gevoel ergens kwijt te kunnen en alles op een rijtje te zetten. Ik ben hiermee niemand tot last. Zo kan ik van een afstandje kijken naar deze moeilijke dingen.

Ik hoop van harte dat NIEMAND ooit dit boekje vindt, dat zou ik verschrikkelijk vinden. Toch weet ik dat ik uiteindelijk moet leren om mijn gevoel meer uit te spreken. Ik kan niet altijd alles blijven verbergen.

Dit boekje gebruik ik nu een half jaar, elk klein dingetje schrijf ik op. Ik merk dat het makkelijker wordt om dingen van me af te zetten en om door te gaan. Ben jij ook een conflictvermijder en houd je er niet van om over je gevoelens te praten? Koop een schrift of boekje en schrijf hier al je gevoelens in op. Het hoeft niet netjes, want niemand gaat het ooit lezen. Ik hoop dat je - net als ik - merkt dat het na een tijdje rustiger wordt in je hoofd.

Ontdekken of jij een conflictvermijder bent? Doe onze test! 

Geschreven door

Ivanne

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕