Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hervormde Gemeente Barneveld | "Mijn geloof gaat hier meer leven"

8 januari 2019 · Leestijd 5 min

Sta jij elke zondag te swingen in de kerk, handjes in de lucht en gaan met die banaan? Of geniet jij van de rust, zit je gezellig met je familie en vrienden in de kerkbanken en legt de koster fluitend de collectezakken klaar? Wij willen in ieder geval ALLES weten over de kerk waar jij zo dol op bent en bespreken alle ins en outs in ‘Church Maps’. Deze keer praten we met Hanneke (16) over de Hervormde Gemeente in Barneveld.

Info

Kerk: Hervormde Gemeente Barneveld

Leden: 7000(!) mensen

Dienst: Elke zondag om … wanneer niet? Hanneke gaat meestal naar de dienst van 11.00 in de Goede Herderkerk. Kijk voor andere tijden op de website.

Adres: Goede Herderkerk, Jan Seppenplein 70, 3772 BL Barneveld. 

Vragenvuur over Hervormde Gemeente Barneveld

Hi Hanneke! Hoe ben jij in de Hervormde Gemeente Barneveld terecht gekomen?

“Toen ik twee was, verhuisden mijn ouders naar Barneveld. Ik ben dus in de kerk opgegroeid! Als klein meisje ging ik er al naar de oppas en nu geniet ik van de ‘gewone’ dienst.”

Wat spreekt je zo aan?

“Toen ik jonger was, vond ik de kerk niet altijd even leuk. Ik wist niet zo goed wat ik ermee moest. Nu zit ik al een tijdje op belijdeniscatechisatie en groeit mijn interesse voor het geloof. Ik ga echt op zoek naar: ‘Wat is het geloof en wat betekent het voor mij?’ Het gaat veel meer voor mij leven. Ook voel ik me erg op mijn plek in de dienst van 9 en 11 uur. Er speelt een muziekgroep – vaak een piano, gitaar en dwarsfluit of viool – en we zingen Opwekkingsliederen of Op Toonhoogte. Dat spreekt mij erg aan, omdat ik die teksten beter begrijp dan de Psalmen.”

Vet! Maar wacht even: ‘De dienst van 11 uur.’ Zijn er meerdere diensten?

“Ja! De Hervormde Gemeente bestaat uit drie kerkgebouwen: de Oude Kerk, Goede Herderkerk en Rehoboth. En in totaal zijn er acht diensten, elke zondag. Maar ik ga niet naar alle acht hoor! De diensten van 9 en 11 uur in de Goede Herderkerk zijn bij mij favoriet.”

Genoeg te doen

Hoe ziet de dienst eruit?

“Ik zorg dat ik op tijd ben, omdat de kerk al snel flink vol zit. Tot de dienst start, klets ik met anderen of luister ik naar de band die alvast een lied speelt. Om 11 uur komen de ouderlingen samen met de dominee binnenlopen en beginnen wij met zingen. De ouderling van dienst heet vervolgens iedereen welkom en doet de mededelingen. Daarna zingen we weer en leidt de dominee de dienst in. Hij spreekt de groet uit, bidt, leest over de tien geboden en besteedt aandacht aan de kleine kinderen. Ook preekt hij natuurlijk. Na de preek is er een collecte, zingen we nog een aantal liederen en spreekt de dominee de zegen uit. Na de dienst klets ik meestal nog wat met m’n vrienden.”

Wat is er voor jongeren te doen in de Hervormde Gemeente Barneveld?

“Echt heel veel! Elke maand is er Breakpoint: een chillavond voor tieners. De ene keer gaan we lasergamen of bowlen, de andere keer is er een spelletjesavond. Superleuk! Daarnaast is er elke vrijdagavond voor jongeren uit klas 3 en 4 ‘Trefpunt’. Een avond vol Bijbelstudie, muziek, spelletjes en vrienden. Hetzelfde is er voor jongeren tussen de 16 en 25 jaar, maar dan heet het EH Connect (EH = Eben Haëzer). Daar ga ik naartoe!”

“Wat ik ook heel tof aan onze kerk vind, is de jeugdweek. Elk jaar tijdens de laatste twee weken van de zomervakantie worden er in Barneveld leuke activiteiten voor kinderen georganiseerd. Veel jongeren uit de kerk helpen mee om dit te organiseren. Er is toneel en muziek, er wordt geknutseld en vaak is er een zeskamp. Het is gericht op kinderen die niet gelovig zijn. Dat vind ik erg mooi!”

Gods liefde in Barneveld

Waarin ervaar je God in de kerk?

“Ik ervaar God vooral in het zingen. Ook vind ik de preek vaak inspirerend. Het ligt een beetje aan de dominee, maar vaak kan ik wat er wordt gepreekt ook toepassen in mijn eigen leven. Ik probeer mee te schrijven. Dat lukt niet altijd omdat ik snel ben afgeleid. Maar als het schrijven wel lukt en ik het teruglees, ontdek ik hoe God door de dominee heen supermooie dingen zegt! Natuurlijk snap ik niet alles, maar gelukkig kan ik met vragen ook altijd bij mijn ouders terecht.”

Als je de Hervormde Gemeente Barneveld in één woord moet omschrijven, welk woord zou dat dan zijn?

“Liefde. Ik ervaar echt een warme sfeer in de kerk. Mensen tonen belangstelling en we bidden voor elkaar. Natuurlijk ken ik niet iedereen persoonlijk, maar mensen maken altijd wel een praatje. Ook als je nieuw bent: van harte welkom, de deur staat altijd open!”

Ben jij nou laaiend enthousiast over jouw kerk en wil je dat de hele wereld erover hoort?! Stuur dan een mail naar beamredactie@eo.nl met een kleine motivatie over jouw kerk en waarom wij daar aandacht aan moeten besteden in Church Maps!

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡