Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Henk-Jans grootste angst: “Dat ik iemand zou laten huilen”

22 oktober 2019 · Leestijd 3 min

Voor het eerst in zijn hele leven stond Henk-Jan op een zondagochtend voor een groep kinderen. Terwijl de ouders in de kerkzaal zaten, moest Henk-Jan op hun koters passen. Ze in bedwang houden. Ze iets leren.. Hoe dat hem afging, lees je hier!

“Ik kan helemaal niet zo goed met kinderen omgaan. Jongeren: prima! Daarom werk ik ook bij BEAM. Maar kinderen? Ik heb echt geen idee hoe ik ze moet behandelen. Kids kunnen echt raar uit de hoek komen joh! Of ineens heel druk doen. Dus het was voor mij best een uitdaging om deze kinderdienst te leiden!”

Pure chaos

“Het begon best soepel: allemaal in de kring, Bijbelverhaal lezen, ranja drinken (ik wil natuurlijk niet dat ze uitdrogen).. Maar nadat we het Bijbelverhaal hadden uitgespeeld, liep de boel uit de hand. Er ontstond pure chaos! Iedereen sprak door elkaar, rende door de ruimte. Toen wist ik oprecht even niet hoe ik het moest aanpakken. Regels opstellen? Streng doen? Maar dat vind ik helemaal niet leuk en ik had bovendien geen zin om afgebrand te worden. Gelukkig is het me uiteindelijk gelukt om ze aan het werk te zetten. De een met een tekening, de ander met een spelletje. Eindelijk rust in de tent.”

Respect

“Het is grappig om te zien hoe alle kinderen zo anders zijn. De een was heel druk en riep alleen maar ‘blablabla’ door mijn verhaal heen. De ander brulde regelmatig hoe ‘saaaaaaai’ het was. Weer een ander zei helemaal niets. Je kunt op zo’n jonge leeftijd dus al het verschil tussen introvert en extravert zien. En bij zo’n stil kind is het heel lastig om te peilen of hij of zij zich prettig voelt in de groep. Ik heb diep respect gekregen voor mensen die dagelijks met zulke groepen kinderen te maken krijgen! Het valt namelijk niet mee om oog te hebben voor ieder kind, te midden van de chaos.”

“Ondanks de spanning, vond ik het wel leuk om een keer te doen. Mijn grootste angst was dat er ruzie zou ontstaan of dat ik een kind aan het huilen zou maken. Dat is gelukkig niet gebeurd. En vanaf nu laat ik het weer aan de échte kinderwerkers over en houd ik het lekker bij de BEAM-jongeren haha!”

Gelukkig hebben we de beelden nog! Bekijk hier hoe Henk-Jan zich dapper door de kinderdienst heen slaat:

Geschreven door

Henk-Jan

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡