Ga naar submenu Ga naar zoekveld

HELP! Red mij van mijn huisgenoten

29 augustus 2016 · Leestijd 4 min

Op kamers gaan in je eigen paleisje, hartstikke leuk natuurlijk! Behalve als je niet overweg kunt met je nieuwe huisgenoten… Zijn jouw huisgenoten irritant netjes, vreselijk slordig of juist zo aardig dat je niet weet wat je er mee moet? BEAM komt to the rescue!

Moeder-overste

Een huis waarin de schoonmaakroosters je om de oren vliegen en waar je de gang niet in kunt stappen omdat je dan wordt aangevallen door een vragenvuur over waarom je bepaalde dingen hebt laten liggen en waarom je andere dingen niet snel genoeg schoon hebt gemaakt. Het is zeker fijn als je nette huisgenootjes hebt, maar er bestaan ook té nette huisgenoten.

DO: Uitleggen dat je het goed vindt dat ze zo vreselijk netjes is, maar dat jij nou eenmaal niet zo bent. Vertel dat je heus je spullen wel opruimt, alleen iets later dan zij dat doet. Voeg vervolgens ook de daad bij het woord. De kans is groot dat ze gewoon bang is dat ze met een of andere slons is gaan samenwonen. Bewijs het tegendeel, maar wel op jouw manier.

DON’T: Je opsluiten in je kamer en snel eten halen als je huisgenoot buiten de deur is. Je bent geen holbewoner.

Slonzige Sjakie wietfabricatie
Tijdens de hospiteeravond ontbrak er maar een huisgenootje. Maar jij dacht dat dat niets zou veranderen aan je oordeel. De andere huisgenootjes waren namelijk fantastisch en de kamer reusachtig voor weinig geld. Perfect dus. Totdat je met je verhuisdozen de drempel overstapt en toch wel een vrij sterke wietlucht ruikt. Een blik in de kamer van die mysterieuze huisgenoot en het enige wat je ziet zijn een rij wietplantjes en een hele hoop troep en vieze kleren op de grond. HELP!

DO: Geef aan dat je last hebt van de stank en suggereer dat hij voortaan buiten zijn jointje rookt. Ruimt hij ook nog eens nooit zijn spullen op, overleg dan even met de andere huisgenoten en zeg er vervolgens wat van. Niet allemaal tegelijk, dat komt waarschijnlijk nogal intimiderend over. Mocht er nou helemaal niets veranderen, bel dan de huisbaas. Misschien een beetje kinderachtig, maar je kunt pas iets oplossen als beide partijen meewerken…

DON’T: Het laten gaan en zelf alles achter zijn kont opruimen. Misschien de eerste paar keer erg nobel maar vervolgens sta je je hele studententijd zijn afwas te doen terwijl hij zijn wietplantjes water staat te geven.

Truus thee
Die verplichte huisavonden zijn nog tot daar aan toe. Maar als je de rest van de week gewoon liever op jezelf bent, zijn huisgenoten die non-stop in de deuropening staan misschien een beetje teveel van het goeie.

DO: Leg uit dat je het ook lekker vindt om even alleen te zijn. Vind je dit te confronterend, stel dan voor om dat volgende keer in haar kamer af te spreken. Kun je zelf bepalen wanneer je komt en wanneer je weer gaat.

DON’T: Doen alsof je er niet bent, de deur op slot doen of het huis vermijden als je weet dat zij thuis is. Je moet nog een poosje met elkaar samenwonen, dus maak er het beste van!

Party Piet
Met minder dan tien vrienden over de vloer functioneert Party Piet niet. Je bent inmiddels vergeten wie van al deze mensen nou eigenlijk bij jou in huis woont en durft allang niet meer in je pyjama over de gang. Daarnaast lig je elke nacht wakker totdat Party Piet besluit zijn feestje in de stad voort te zetten. Dit ga jij zo niet langer volhouden.

DO: Communiceren met Party Piet kan nogal moeilijk zijn omdat hij vaak de hele dag in bed ligt. Schuif een briefje onder de deur en geef aan dat je binnenkort tentamenweek hebt en op deze manier niet kunt slapen. Vraag om begrip en stel voor dat hij zijn feestjes deze keer bij iemand anders viert. Mocht hier niets mee gedaan worden, nodig Party Piet uit om een keer wat te drinken en leg face-to-face uit wat je dwarszit. Ontzettend persoonlijk en op een relaxte setting. Daarnaast zou je ook een paar vrienden uit kunnen nodigen maar voor die tijd even toestemming vragen aan je huisgenoten. Waaronder Party Piet. Waarschijnlijk zegt hij dat hij het niet nodig vindt om toestemming te vragen, kun jij mooi uitleggen dat je dat wel belangrijk vind en dat je het ook tof zou vinden als hij hetzelfde zou doen. Mocht dit ook niet helpen, bel dan (helaas) weer de huisbaas.

DON’T: Je vrienden, zonder waarschuwing, uitnodigen en zelf ook een gigantisch feestje geven als Party Piet een keer geen feestje geeft. Hij zal dit alleen maar leuk vinden en jullie uitnodigen op zijn aankomende feestjes. Bovendien denkt hij nu zeker te weten dat zijn onaangekondigde feestjes geen probleem zijn, jij doet het immers ook.

Tekst: Esther Bolt
Foto: naraekim0801

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡