Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Help! Ik wil helpen, maar hoe?

9 januari 2023 · Leestijd 4 min

Er zijn honderd-en-een manieren om te helpen. Stuur een kaartje, doe boodschappen voor ouderen, maai iemands gras… Ga zo maar door. Toch zou BEAM, BEAM niet zijn, als we jou niet een handje zouden helpen. Dus bij dezen alle inspiratie die jij nodig hebt om de wereld een stukje mooier te maken.

De voedselbank 

Door de inflatie is het erg druk bij de voedselbanken. Veel gezinnen hebben te weinig geld om genoeg eten te kopen. Dikke kans dat de voedselbank bij jou in de buurt wel wat extra handjes kan gebruiken! Via de website kun je solliciteren op een vrijwillige functie, of wees brutaal en loop even binnen om te vragen of je kunt helpen.  
 

Vrijwilligerswerk in je kerk

Wie zet de stoelen klaar? Wie maakt de wc’s schoon? En… wie schenkt er eigenlijk koffie? Als je bij een kerk hoort, weet je ongetwijfeld dat er áltijd mensen tekort zijn. Doe eens lief en help een handje. Vraag aan je dominee of jeugdleider of er nog ergens hulp bij nodig is. Daarmee kun je ook lekker flexen bij je ouders.   Naar de kringloop Twee vliegen in een klap: help je ouders met het opruimen van de zolder en breng daarna alle bruikbare spullen naar de dichtstbijzijnde kringloopwinkel. Misschien heeft iemand anders nog wel iets aan jouw oude troep. Elke kringloop heeft een inleverpunt; zet je spullen neer en klaar! Lekker bezig, zeg.  

Bloed doneren 

Bloed is keihard nodig. Ben jij oké met naalden? Dan is deze ‘job’ iets voor jou. Check of er een bloedbank bij jou in de buurt is. Je kunt je meestal aanmelden via de website, of bel voor een intake. Voordat je bloed mag doneren, onderga je een medische check. Blijkt je bloed gezond? Dan ben je klaar om te doneren. 
 

Doneer je kleding 

De zolder is al opgeruimd, nu je kledingkast nog! Breng je (warme) kleding naar de kledingbank of een kringloop in de buurt. Het Leger des Heils heeft bijvoorbeeld kledingbakken waar je jouw kleding in kunt gooien. Deze kleding verkopen zij vervolgens. De opbrengst is bestemd voor dak- en thuislozen. Daar heb je dan weer mooi bij geholpen!  
 

Word een maatje  

Ouderen zijn vaak eenzaam. Veel organisaties, zoals het Oranje Fonds, helpen ouderen aan een maatje. Een maatje is iemand die samen met ouderen gaat wandelen, een spelletje doet of koffiedrinkt. Gezellig, toch? Googel op ‘maatje gezocht’ in jouw woonplaats en geef je op. 

Vrijwilligerswerk bij je club of vereniging  

Misschien ben je lid van een voetbal-, tennis-, of scoutingclub. Alle clubs en verenigingen werken met vrijwilligers. Je pompt de voetballen op, geeft de pupillen training, of helpt mee met de schoonmaak. Meld jezelf aan via je trainer of begeleider, of stuur een mailtje naar je club.  
 

Geld doneren kun je leren 

Wat in dit lijstje niet kan ontbreken, is geld doneren. Dit is niet altijd gemakkelijk. Je weet namelijk niet zeker of het geld daadwerkelijk op de juiste plek terechtkomt. Verdiep je goed in wáár je aan geeft, voordat je iets overmaakt. Zeker weten dat je geld goed besteed wordt? Doneer dan aan bijvoorbeeld de EO Metterdaad-kerstactie of aan de fundraising van de EO-Jongerendag. 
 

Organiseer een kerstdiner 

Veel mensen voelen zich alleen tijdens Kerst, of hebben geen geld voor een uitgebreid diner. Trommel je vrienden of familieleden op en organiseer een groot kerstdiner voor mensen die het écht nodig hebben. Deel flyers uit en nodig zo veel mogelijk mensen uit. Dat wordt één groot feest!  
 

De kleine beetjes helpen 

Al deze dingen hierboven voelen misschien wat groot voor je. Ook door kleine gebaren kun jij een wereld van verschil maken. Glimlach naar de oude mevrouw op de hoek van de straat, of laat de hond van de buurman uit. De kleine dingen tellen ook! 
 
Zo zie je maar: er is genoeg te doen! Dus waar wachten we nog op? Handjes uit de mouwen. Go, go, go! Laten we samen deze wereld een stukje mooier maken. Dat is hard nodig, nietwaar?  

BEAM Magazine

BEAM Magazine

Het BEAM Magazine staat vol inspirerende verhalen van jongeren, artikelen over geloof, interviews met artiesten, uitdagende columns en interessante artikelen. Benieuwd? Je kunt het magazine gratis aanvragen!

Bestel een gratis proefnummer

Geschreven door

Gerben

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡