Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Help, iedereen is allergisch!

10 mei 2017 · Leestijd 3 min

Zullen we vanavond samen eten? Vriend 1: "Ja, leuk! Ik ben alleen wel allergisch voor gluten." Vriend 2: "Ik eet geen tarwe!" Vriend 3: "En ik ben lactose-intolerant." Zucht. En nu?

Je hoort steeds vaker van kennissen of vrienden dat ze geen gluten meer eten, wegblijven bij zuivelproducten of allergisch zijn voor tarwe. Misschien is dat voor jou niet heel erg leuk: er moet voortdurend rekening mee worden gehouden. Maar voor de andere partij is het net zomin een feestje. Lisanne (23), bijvoorbeeld, is allergisch voor tarwe, gluten EN lactose: “Uiteten gaan is voor mij op zich best wel een dingetje…”

Allergie

Waar wat betekent het nou eigenlijk om allergisch te zijn voor lactose, gluten en/of tarwe? Een kort overzicht:

Tarwe-allergie
Dit betekent dat je een allergische reactie krijgt op het moment dat je (producten) van tarwe eet. Doen ze dit wel dan krijgen ze jeuk, een verstopte neus of buikklachten. Granen mogen WEL gegeten worden, zoals rogge, gerst, haver, boekweit en quinoa.

Glutenintolerantie
Glutenintolerantie is een auto-immuunziekte. Het eten van gluten kan dan allerlei verschillende symptomen geven, zoals buikklachten. Gluten is een eiwit van verschillende granen. Haver, boekweit en quinoa zijn glutenvrije tarwe, alleen worden alle granen vaak wel verwerkt in een fabriek waar gluten aanwezig zijn (check daarom altijd goed het glutenvrije label op het product), daarom eten mensen met een glutenintolerantie over het algemeen helemaal geen granen.

Lactose-intolerantie

Lactose is een natuurlijke melksuiker en komt voor in veel zuivelproducten: 

- Volle, halfvolle, magere melk en karnemelk, geitenmelk, schapenmelk, paardenmelk en ezelinnenmelk
- Zachte geiten- en schapenkaas (bijvoorbeeld feta)
- Chocolademelk, yoghurtdrink en fruitzuiveldranken.
- Smeltkaas, smeerkaas, buitenlandse kaas, verse kaas, cottage cheese en hüttenkäse
- Yoghurt, kwark
- Vla, pap, pudding en mousse
- Slagroom, zure room en crème fraiche

Goed om te weten: er zit geen lactose in harde kaas (zoals bijvoorbeeld Goudse kaas). Mensen met een lactose-intolerantie kunnen darmklachten krijgen als ze wel lactose eten.

Eten
Heb jij vrienden die deze allergieën hebben? Wees voorbereid. Lisanne: “Er is niets vervelender dan keer op keer opnieuw uitleggen wat ik allemaal wel en niet mag eten. Ik snap wel dat het misschien lastig is om bij te houden, alleen leuk is anders. Ik heb hier ook niet zelf voor gekozen.” Gerechten die volgens haar altijd prima keuzes zijn: salades en risotto. “Kies een van die twee en je zit eigenlijk altijd goed.”

Ga je met een allergische vriend uiteten? Dan is het volgens Lisanne handig om van tevoren al wat achtergrondinformatie te zoeken, “Er zijn bijvoorbeeld veel Italiaanse restaurants die glutenvrije opties hebben, maar het is wel handig om dit van tevoren even te checken. Daarnaast zijn er ook restaurants die alleen maar gerechten hebben zonder gluten, tarwe en lactose, maar die zijn lastig te vinden en vaak ook erg aan de prijs.” Een middagje koffiedrinken is volgens Lisanne gelukkig geen probleem: “Bijna elke koffiezaak heeft tegenwoordig een variant met sojamelk, dus dat komt eigenlijk bijna altijd wel goed!”

Of Lisanne nog tips heeft als het om allergievrij eten gaat: “De Albert Heijn heeft echt nét een glutenvrij assortiment geïntroduceerd en hier zitten echt goede en lekkere opties bij. Glutenvrije Oreo’s bijvoorbeeld! Superlekker voor een middagje Netflix met vriendinnen.” Bronnen en meer informatie:
De Maag Lever Darm Stichting en I'm a foodie
*Lisanne is een verzonnen naam. De echte naam is bij de redactie bekend.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡