Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Harriet Tubman bevrijdde meer dan 70 slaven

19 januari 2018 · Leestijd 4 min

In deze week van naastenliefde vertellen we jou de verhalen van inspirerende helden die alles over hebben voor een ander. Christelijk of niet, deze mensen hebben 'heb je naaste lief als jezelf' heel erg goed begrepen! We stellen je graag voor aan Harriet Tubman.

Het verhaal van Harriet Tubman
Niemand weet precies wanneer Harriet Tubman geboren is, of waar. Heel gek is dat niet, want Tubman werd geboren als slaaf, en dan is het niet heel gebruikelijk dat een geboortedatum of plek bekend is. Haar moeder was slaaf van Mary Pattison Brodess en deed werk in het huis van haar slavendrijfster. De vader van Tubman was slaaf van Anthony Thompson, de eigenaar van een grote plantatie in Madison, Maryland. Zowel haar moeder als haar vader hadden zwaar werk en waren vaak weg. Daarom moest Harriet al vanaf haar vijfde voor haar broertjes en zusjes zorgen. Huilden zij, dan kreeg Harriet sweepslagen. 

Als kind is Harriet veel voorgelezen uit de Bijbel en ze hechtte heel veel waarde aan haar geloof. Ze raakte zwaargewond toen ze een ijzeren buis op haar hoofd kreeg, die eigenlijk bedoeld was voor een andere slaaf. Vanaf dat moment kreeg ze last van epileptische aanvallen en viel ze soms opeens in slaap, maar ze kreeg ook dromen, visioenen bijna, die ze opvatte als het woord van God. Haar kwalen maakten haar onverkoopbaar en toen ze uiteindelijk toch verkocht werd wist zij, samen met twee broers te ontsnappen. 

Toen ik erachter kwam dat ik vrij was keek ik naar mijn handen om te kijken of ik nog wel dezelfde persoon was

Pas na een week kwam haar nieuwe eigenaar erachter dat ze waren ontsnapt en hij loofde een beloning van 100 dollar uit per slaaf. Harriets broers werden bang en gingen terug, maar Harriet wilde dat niet. Ze besloot alleen verder te gaan en maakte gebruik van 'the underground railway', een ontsnappingsroute voor gevluchte slaven. Ze reisde in de nacht, geleid door de Noordster en overdag werkte ze als dekmantel mee met andere werkende slaven.

Vrijheid
Uiteindelijk bereikte ze Pensylvania, een staat waar slavernij verboden was. Later vertelde Harriet wat ze dacht toen ze eindelijk vrij was: "Toen ik erachter kwam dat ik de grens over was keek ik naar mijn handen om te kijken of ik nog wel dezelfde persoon was. Alles was zo mooi; de zon straalde als goud door de bomen en over de velden en ik dacht dat ik eindelijk in de hemel was."

Als vrije vrouw sloot ze zich aan bij de abolitionisten (een groep die slaven probeerden te bevrijden) en daar kreeg ze de bijnaam Moses, vanwege haar bijzondere ontsnappingsverhaal. Ondanks haar handicap maakte ze 7 tochten terug naar het zuiden om daar slaven via 'the underground railway' naar de vrijheid te smokkelen. Om de vluchtende slaven te verzamelen zong ze vaak 'Go down Moses', een lied dat ook nu nog heel populair is.

Het bevrijden van slaven was een bloederige affaire, en vele vluchtelingen hebben de dood gevonden op 'the underground railway'. Harriet verloor echter niemand tijdens haar reizen, wat haar een van de meest succesvolle slavenbevrijders van de geschiedenis maakt.

Na die 7 tochten heeft ze als zuster, spion en kokkin gediend voor het Noord-Amerikaanse leger in de Amerikaanse Burgeroorlog en na de oorlog, toen de slavernij officieel was afschaft in de VS zette ze zich in voor het vrouwenkiesrecht. Ze stierf in 1913, op (ongeveer) negentigjarige leeftijd. Nu, meer dan 100 jaar na haar dood, wordt het heldhaftige verhaal van Harriet Tubman steeds bekender. Er wordt zelfs geopperd dat Harriet de eerste vrouw zou moeten zijn die wordt afgebeeld op een dollarbiljet.

Kijk hier een korte docu over het leven van Harriet Tubman

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Deze week verschijnt er elke dag een held op onze site. Ken jij een held waarvan we het niet kunnen maken om hem of haar over te slaan? Laat het ons weten via mail (beamredactie@eo.nl) of WhatsApp (0683673700). 

Geschreven door

Melissa

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡