Hardop bidden... HOE DAN?
‘Laten we een kringgebed doen, dan bidden we allemaal om de beurt’, daar sta je dan met je goede gedrag. Het zweet breekt je uit. Nog 3… nog 2… nog 1 én dan ben jij aan de beurt om te bidden. Iedereen bidt vloeiend alsof ze een rechtstreekse verbinding hebben met God. En jij? Jij denkt alleen maar: kan Jezus nu a.u.b heel snel terugkomen voor het mijn beurt is…
Herkenbaar? Dan ben je echt niet de enige. Regelmatig krijgt BEAM de vraag van BEAM’ers: ‘hardop bidden, hoe moet ik dat in vredesnaam doen?’ Om daar een kant-en-klaar antwoord op te geven is natuurlijk ingewikkeld. In de eerste plaats omdat er niet echt iets bestaat als een ‘goed’ of ‘fout’ gebed. Laten we daarom eerst beginnen met de vraag: wat is bidden eigenlijk?
Wat is bidden?
De betekenis van bidden komt in verschillende geloven meestal op hetzelfde neer: contact hebben met God. Praten met God dus. Je kan het zien alsof je een spraakopname stuurt naar een vriend, of je vader of moeder. De reden van een spraakopname kan altijd anders zijn. Misschien wil je je ouders bedanken, ze een vraag stellen, of wil je gewoon even je hart luchten. Zo is het ook met bidden. Een soort spraakopname naar God dus.
God kan gedachten lezen
Bij een spraakopname moet je hardop praten, anders kan de ontvanger nooit weten wat je wil zeggen. Bij een gebed naar God is dat anders. In de Bijbel staat meerdere keren dat God alles weet. Volgens deze Bijbeltekst kan God zelfs gedachten lezen, in 1 kronieken 28:9 staat: ‘Want de HEER onderzoekt alle harten en kent alle verlangens en gedachten.’ In de Bijbel staan nog veel meer verhalen en teksten die verklaren dat God onze gedachtes kent. (Psalm 139: 1-4, Psalm 44:21, 1 Joh 3:20) Hieruit kun je dus ook opmaken dat God ons gebed hoort ook al spreken we het niet hardop uit.
Jezus moedigt ons zelfs aan om onszelf terug te trekken tijdens het bidden, dat doet Hij in Mattheus 6:6: ‘Maar als jullie bidden, trek je dan terug in je huis, sluit de deur en bid tot je Vader, die in het verborgene is.’
Waarom dan hardop bidden?
Toch vinden veel gelovigen het belangrijk om een gebed wél hardop uit te spreken. Waarom? God kent toch al onze gedachtes? Zeker! Maar dat betekent niet dat iedereen onze gedachtes kent. In de Bijbel staat vaak de strijd tussen ‘goed’ en ‘kwaad’ centraal. Zoals je dat eigenlijk ook vaak in films ziet. Waar in Batman, the Joker het ‘kwaad’ is, is in de Bijbel de duivel de vijand. Waar God gedachtes kan lezen, is het volgens de Bijbel aannemelijk dat de duivel dat juist niet kan. Door je gebed hardop uit te spreken maak je dus ook een statement naar het ‘kwaad’.
Nog een bekende term die vaak gebruikt wordt door christenen is: ‘woorden hebben kracht’. Deze uitspraak is gebaseerd op veel verschillende Bijbelteksten, waaronder Spreuken 18:21: ‘Woorden hebben macht over leven en dood, wie zijn tong koestert, plukt daarvan de vruchten.’ (Er zijn nog veel meer teksten die hierover gaan: Jakobus 3: 9-11, Spreuken 15:4, Efeziërs 4:29 bijvoorbeeld) Als woorden kracht hebben is het dus belangrijk om ze uit te spreken. Dat kan een gebed nog krachtiger maken.
Woorden hebben kracht
Hardop bidden, hoe dan?
Nu weet je dat het geen verplichting is, maar soms wel kan helpen om hardop te bidden. Nog geen antwoord op de vraag: hoe doe je dat dan, hardop bidden? In de eerste plaats het allerbelangrijkste: je kan het niet fout doen! Een gebed is uiteindelijk gewoon contact hebben met God. Hoe je dat doet, met welke woorden, lang of kort, heel persoonlijk of heel eerbiedig, dat maakt niet uit voor God. Je mag op je eigen manier contact zoeken met Hem. Is dat kwetsbaar? Enne mag je het moeilijk vinden? Reken maar van yes!
Een gebed is iets super persoonlijks, natuurlijk is dat mega spannend om met anderen te delen. Zelfs Jezus snapt dat maar al te goed. In een van zijn belangrijkste toespraken op aarde leert Hij ons een gebed voor als we niet weten hoe of wat we moeten bidden. Het Onze Vader. Een gebed dat wij op elk moment van ons leven kunnen bidden. Je kunt het helemaal lezen in Mattheus 6:9-13. In dat gebed staan een aantal thema’s waarvoor je altijd kunt bidden. Dus als jij weet dat je bijna aan de beurt bent om hardop te bidden, haal diep adem en denk even aan het Onze Vader.
Dingen (uit het Onze Vader) die je kunt bidden:
1. Onze Vader in de hemel, laat wat U wil gebeuren hier op aarde!
2. Onze Vader in de hemel, wil U iedereen op aarde vandaag te eten geven?
3. Onze Vader in de hemel, wil U onze verkeerde dingen vergeven?
4. Onze Vader in de hemel, wil U ons beschermen voor verkeerde dingen en het ‘kwaad’?
5. Onze Vader in de hemel, U bent koning, U bent de machtigste voor altijd!
Lees ook over:
Lees deze zomervakantie met ons mee in de Bijbel! ☀️
Geschreven door
Gerben