Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hannah (13): “Het voelt alsof ik te weinig met mijn geloof doe. Wat kan ik hieraan doen?”

21 oktober 2020 · Leestijd 4 min

Ruim 250 jongeren vormen samen de BEAM Helpdesk. Via WhatsApp geven zij advies aan Hannah (13). Zij gelooft in God, maar heeft soms het gevoel dat Hij heel ver weg is. “Ik wil meer met mijn geloof doen, omdat ik bang ben dat God vindt dat ik niet genoeg met Hem bezig ben. Soms wil ik het geloof zelfs opgeven: als ik toch al niet goed genoeg doe, kan ik maar beter helemaal niet meer geloven.” Ze wil hier graag vanaf en is op zoek naar tips om meer te doen met haar geloof. Hieronder zie je het advies dat jullie Hannah gaven: wie weet heb je er zelf ook nog wat aan!

Hannah: “Het voelt alsof ik te weinig met mijn geloof doe. Wat kan ik hieraan doen?”

Het advies

Rico (25): “Er is denk ik nooit iets als ‘genoeg doen’ als je gelooft. Je bent helemaal goedgekeurd door wat Hij heeft gedaan! Dat verandert niet, omdat je niet bezig zou zijn met je geloof. Maak je dus niet te veel zorgen. Het is wel goed om naar meer tijd met Hem te verlangen. Vraag God om motivatie om ook daadwerkelijk tijd met Hem door te brengen. Hij wil je die motivatie ook geven. Zo leef je in relatie met God. Je doet nooit te weinig, want Hij geeft je genade, daar hoef je niks voor te doen.”

Anna-Louise (14): “Ik heb zelf soms ook het gevoel dat ik te weinig met mijn geloof doe. Als ik dat voel probeer ik ’s ochtends en ’s avonds uit de Bijbel te lezen, mooie liedjes te luisteren en te bidden. Misschien kan je dat ook proberen.”

Sigrid (14): “Ik denk dat iedereens geloofsproces anders is. Doe dus vooral wat jij zelf fijn vindt. Je zou bijvoorbeeld kunnen bijbel lezen of stille tijd nemen. Als je creatief bent, kun je een Bijbeltekst handletteren. En als je dol bent op zingen, kun je worshippen. Je kunt ook een dagboekje kopen waarin je bijbel leest en dan iets daarover opschrijven.”

Hanneke (15): “Zelf kun je het beste aanvoelen hoe de connectie tussen jou en God is. Zodra je voelt dat deze minder is, geef ik je mee om God meer te betrekken in je leven. Probeer bijvoorbeeld je vrije tijd deels aan hem te besteden. Je kan er ook altijd met andere ongelovigen over praten.”

Esther (15): “Ik heb als advies om met andere christenen om te gaan, die je inspireren en aanmoedigen om de Bijbel te lezen, iedere dag. Verder, bid veel! Jezus is altijd bij je, dus je kan hem alles vertellen! Ook als je eyeliner die dag bijvoorbeeld niet goed zit, haha.Andere tips die ik heb zijn: Luister naar christelijke muziek; Sluit je aan bij een jeugdgroep; Kijk naar kerkdiensten op YouTube; en als je de kans krijgt, kan je eens kijken of je naar een online Bijbelstudie kan gaan.”

Amarins (22): “Wanneer doen we genoeg? Ik denk dat iedereen weleens een gevoel heeft dat hij of zij niet genoeg doet. Ik heb geleerd dat God kijkt naar de momenten dat je wél bij Hem komt. Als je graag meer tijd met Hem wilt doorbrengen, begin dan ook met kleine stapjes, leg jezelf niet van alles op. Begin bijvoorbeeld met het danken van Hem als je merkt dat je ergens blij mee bent. Dat kan overal: op de fiets, in de klas of tijdens het voetballen. Als je Hem ‘gewoon’ dankt, ben je alweer iets meer bezig met Hem. Je kan ook al met God bezig zijn door naar mensen op straat te glimlachen en goedemiddag te zeggen. Dan deel je al wat liefde en vreugde uit. Neem kleine stapjes, als het lukt word je alleen maar gemotiveerder om het te blijven doen of meer te gaan doen.”

Er zijn meer mensen die zich herkennen in het dilemma van Hannah. Één van hen is Estefania. Zij is perfectionistisch en denkt daarom soms niet genoeg te zijn voor God. Lees hier haar verhaal.

Geschreven door

Engeline

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡