Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Handelingen: Zo ga je efficiënt om met tegenslagen

13 januari 2019 · Leestijd 4 min

Bijbel lezen is kneitersmoeilijk én fantastisch mooi! Wij zetten samen met jou onze tanden in deze bibliotheek met verhalen, profetieën, brieven en poëzie. ARE.YOU.READY?! Vandaag kijken we naar Handelingen: een boek vol actie, tegenslagen en doorzettingsvermogen.

Algemene informatie Handelingen

Aantal hoofdstukken: 28
Betekenis naam: Veel mensen noemen dit boek ‘de handelingen van de discipelen’ maar als je naar de inhoud kijkt zijn er maar twee constante, stabiele aanwezigen. Het boek zou beter de naam ‘de handelingen van Jezus en de heilige Geest’ kunnen dragen. Maar oke, handelingen dus. Een boek vol actie.
Populairste gedeelte: “’Maar wanneer de heilige Geest over jullie komt, zullen jullie kracht ontvangen en van mij getuigen in Jeruzalem, in heel Judea en Samaria , tot aan de uiteinden van de aarde.’ (Handelingen 1: 8)

Verhaallijn

Handelingen is geschreven door Lukas (die van het evangelie ja). Zijn eerste boekwerk ging over het begin van Jezus werk, dit boek gaat over de uitwerking daarvan. Lukas was reisgenoot van Paulus en maakte veel van wat hij opschreef zelf mee.

Het boek begint met Jezus die na zijn opstanding nog 40 dagen op aarde is en niet stopt met praten over zijn opvolger: de heilige Geest. Deze opvolger gaat zijn volgelingen helpen om over de hele wereld van Jezus te getuigen. Aan het eind van het eerste hoofdstuk stijgt Jezus op naar de hemel en is hij verdwenen, wat erg gek en beangstigend moet zijn geweest voor zijn vrienden.

Het boek Handelingen is zo opgebouwd dat de gevolgen van Jezus en de heilige Geest eerst lokaal (Jeruzalem) te bemerken zijn, dan regionaal (Judea en Samaria) en uiteindelijk zelfs internationaal (Spanje, Griekenland, Italië). De heilige Geest komt als vuur en wind, net als hoe in het Oude Testament God zijn tempel vulde. In Handelingen is de tempel niet langer een gebouw, maar zijn het personen.

Eerste kerkscheuring (bijna)

Vanaf dat punt komt er zware tegenstand tegen de volgelingen van Jezus. Vooral de conservatieve Joden voelen zich beledigd en gaan over op geweld. Stefanus is het eerste slachtoffer. Hij houdt een zinderende preek en wordt vervolgens dood gegooid met stenen. Andere volgelingen vluchten de stad uit. Het heeft het tegenovergestelde effect, want de gevluchte volgelingen verspreiden het evangelie alleen maar verder het land en de wereld in. Een belangrijke, alles veranderende gebeurtenis is absoluut dat God duidelijk maakt dat zijn Geest niet alleen voor de Joden is, maar ook voor de heidenen. De eerste kerkscheuring vindt bijna plaats over dit onderwerp, maar uiteindelijk worden de discipelen het eens en wordt de kerk van Jezus een multiculturele aangelegenheid waar plek is voor iedereen. Geloof is niet gebaseerd op afkomst of het volgen van de wet, maar op vertrouwen in Jezus.

Christenen passen in geen enkel hokje

De Romeinen snapten er geen hol van. Die nieuwe christenen waren in geen enkel hokje te passen en dit kwam best bedreigend over. Ze dienden niet allerlei goden maar hadden het over één Jezus waar ze alles voor over hadden. Toch gebruikten ze geen geweld. De Romeinen pakten onder andere Paulus wel een aantal keer op, maar lieten hem altijd weer gaan omdat hij niet echt iets verkeerd deed. Ze wisten niet wat ze met die ‘Jezus-beweging’ moesten.    

Uiteindelijk wordt Paulus voor een aantal jaar in de gevangenis gegooid door de Romeinse overheerser. Dit moet als een enorme tegenslag hebben gevoeld, maar door de kracht van de Geest maakt Paulus er het beste van: hij schrijft hier belangrijke brieven die later in de Bijbel worden opgenomen. Lekker efficiënt. Het boek eindigt met Paulus die een soort gek huisarrest heeft en ook hier weer goed gebruik van maakt: hij nodigt iedereen uit en vertelt over Jezus.

Waarom lezen?

Naast tips om efficiënt te werken tijdens tegenslagen, is dit boek een fantastische geschiedenis van de verspreiding van het evangelie. Het is ongelofelijk dat intussen bijna de hele wereld op de hoogte is van wat christenen geloven. Jezus is niet meer bij ons, maar zijn Geest wel. Dit boek is hét boek om deze opvolger van Jezus op aarde te leren kennen; wat doet Hij, hoe doet Hij dit en hoe kan je met Hem omgaan? Dit boek is een aanrader omdat het je absoluut kan helpen in je dagelijks leven, je van alles te weten komt over de verspreiding van dat waarin je gelooft en omdat het gewoon een retespannend verhaal is.

Dit verhaal maar dan in twee uitgebreide animatievideo's

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ons goede voornemen voor 2018 was om elke week een Bijbelboek door te spitten. In 2019 gaan we vrolijk door: Check hier de artikelen over eerdere bijbelboeken.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡