Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hajar is jongerenvertegenwoordiger voor de VN: "Volg ook mensen waarmee je het niet eens bent!"

28 oktober 2019 · Leestijd 3 min

Hajar Yagkoubi (19) is jongerenvertegenwoordiger voor de Verenigde Naties. Namens Nederland mag zij de VN tot 1 november adviseren op het gebied van mensenrechten en vrede & veiligheid. “Wij (jongeren) kunnen bergen verzetten, maar we moeten er wel in geloven.”

Hajar, hoe belangrijk is deze functie?

"Ik vind het heel belangrijk dat jonge mensen meegenomen worden in de nationale en internationale politiek. Niet dat ze moeten overrulen, maar wel dat er eerlijke inspraak is vanuit jongeren, net zoals van andere generaties."

Heb je het gevoel dat jonge mensen nu te weinig inspraak hebben?

"Je ziet met campagnes dat de grootste groep stemmers bestaat uit oudere mensen. Het is dan ook een interessante doelgroep voor politici om zich op te richten. Jongeren onder de achttien jaar kúnnen niet eens stemmen, dus waarom zou je je daar op focussen? Terwijl de beslissingen die vandaag worden genomen bepalend zijn voor het leven van jongeren. Wij maken de impact hiervan het langste mee. Dat maakt ons een grote stakeholder. En daarom is het belangrijk dat we meegenomen worden in het debat, zoals over het klimaat."

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Hoe ga je om met doemdenkers?

"Dat is wel echt een ding. Kijk, qua klimaat kunnen we bepaalde dingen niet meer redden, dat weet ik, maar er is nog steeds heel veel dat we wél kunnen redden. Dáár moeten we ons op focussen, op de impact die we nog kunnen maken. En ook voor onszelf is het belangrijk om uit die doemdenk-spiraal te blijven. Het weegt namelijk superzwaar op je mentale toestand, dus vooral blijven handelen uit hoop voor de impact die we nog kunnen hebben. Dat is het belangrijkste."

Maar als iemand nou tegen je zegt: 'Joh, het is allang te laat'. Wat zeg jij dan?

"Ik zou echt vragen: 'Waarom!?' Als we nu actie ondernemen kunnen we nog zoveel beschermen. De opwarming van de aarde veroorzaakt overstromingen, droogtes en klimaatvluchtelingen. Dit treft ons allemaal: planten, dieren, mensen! We moeten redden wat er te redden valt. Ik geloof heel erg in de self fulfilling prophecy; we kunnen bergen verzetten, maar we moeten er wel in geloven."

Lees de rest van het interview met Hajar bij 3FM Tussenuur!

Hajars speech bij de VN:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡