Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Haggai: Hoe Israël z'n handen vuil - en weer schoon - maakt

16 november 2018 · Leestijd 5 min

Bijbel lezen is kneitersmoeilijk én fantastisch mooi! Wij zetten samen met jou onze tanden in deze bibliotheek met verhalen, profetieën, brieven en poëzie. ARE.YOU.READY?! Vandaag kijken we naar het boek Haggai, waarin Gods tempel ein-de-lijk herbouwd wordt!

Algemene informatie Haggai

Aantal bladzijden: 3
Aantal hoofdstukken: 2 
Betekenis naam: Het boek Haggai dankt zijn naam aan de gelijknamige profeet. Haggai is een Hebreeuwse jongensnaam en betekent ‘mijn feestdag’ of ‘feestelijk’.
Populairste gedeelte: “Ik ben bij jullie – spreekt de HEER” (Haggai 1:13)

Verhaallijn Haggai

Ein-de-lijk is het volk van Israël weer terug in Jeruzalem. De Babyloniërs zijn verdreven door de Perzen en zij staan het volk van Israël toe om terug te keren naar Jeruzalem. Feest! Onder leiding van hogepriester Jozua en Zerubbabel (leuke naam voor je toekomstige kind) keert het volk terug naar Jeruzalem. Tijd om de boel weer in de stijgers te zetten. Nu kan eindelijk de tempel weer worden opgebouwd. Toch?

Haggai ziet iets anders gebeuren. Hij wijst het volk op hun gedrag. Ja, ze bouwen hun stad weer op, maar focussen zich daarbij alleen op hun eigen casa’s. De profeet stelt – namens God - een tricky vraag: “Is de tijd dan wel gekomen om zelf in mooi afgewerkte huizen te wonen? En dat terwijl mijn huis nog een ruïne is!” (Haggai 1:4) Ja, de tempel lag er nog steeds niet zo mooi bij nadat de Babyloniërs er hadden huisgehouden. Haggai laat zien dat het volk weer opstandig is richting God. Het gevolg daarvan? Droogte. Hierdoor mislukt de oogst en komt het volk veel eten, drinken en andere middelen te kort. De boodschap lijkt te landen, want het volk begint de tempel van God te herstellen.

Houd vol!

Het tweede deel van dit Bijbelboek zoomt in op het herbouwen van Gods huis. Het volk lijkt goed op weg, maar raakt teleurgesteld als ze hun tempel bekijken. Vroeger – toen Salomo hem bouwde - zag hij er veel mooier uit, toch? De motivatie om de tempel af te maken, verdween. Maar dan spreekt Haggai namens zijn God hoop uit. Hij herinnert het volk aan eerdere profetieën over de tempel. De kern van de boodschap: houd vol! “Werk door, ik ben bij jullie – spreekt de HEER van de hemelse machten. Dat heb ik jullie beloofd toen jullie wegtrokken uit Egypte; ik zal steeds in jullie midden aanwezig zijn, wees dus niet bevreesd.” (Haggai 2:4, 5)

Onreine handen

Twee maanden later spreekt God opnieuw tot Haggai. De profeet vertelt de priesters een verhaal om duidelijk te maken wat er gaande is met het volk van Israël. Hij vraagt ze: “Als iemand die onrein is doordat hij met een lijk in aanraking is geweest, zulk voedsel aanraakt, wordt het daardoor dan onrein?” (Haggai 2:13) Het antwoord (gebaseerd op wetten uit Leviticus): ja. Haggai legt vervolgens uit dat het ook zo is met het volk. Als zij zich niet afkeren van onrecht en onverschilligheid, dan zal alles wat zij met hun handen doen of aanraken ook onrein zijn. Inclusief de bouw van de tempel dus.

De conclusie van Haggai’s verhaal: alleen berouw, en trouw aan God en het verbond, zullen leiden tot de komst van Gods koninkrijk. Zijn zegen. “Het is waar dat het zaad nog ongebruikt in de schuur ligt, en ook hebben de wijnstok en de vijgenboom, de granaatappel en de olijf nog geen vrucht gedragen, maar vanaf vandaag zal ik jullie mijn zegen geven.” (Haggai 2:19)

De profeet sluit af met hoopvolle woorden waaruit duidelijk wordt dat de tempel er écht gaat komen. Opnieuw in volle glorie. De komst van de Messias wordt steeds duidelijker!

Waarom lezen?

Na het lezen van zoveel profeten zul je wel denken: pff, het gaat alleen maar over die tempel en het rebelse gedrag van het volk van Israël. Maar bedenk je eens hoe mooi deze symboliek is! De tempel is voor God mega belangrijk! Het gebouw staat voor hoe Hij onder de mensen wil wonen, ze wil verlossen en vrede wil brengen. En doet dat niet denken aan Jezus?

Het boek laat op een prachtige en duidelijke manier zien hoe graag God ons wil ontmoeten. Vertrouw op Zijn zegen, ook als jouw leven ‘droog’ lijkt of een bouwval is. Blijf Hem trouw – net zoals Hij jou nooit zal verlaten of vergeten – en je zult zien dat Gods glorie in jouw leven wordt hersteld.

Check dit bijbelverhaal in een supertoffe animatie:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ons goede voornemen voor 2018 is om elke week een Bijbelboek door te spitten. Check hier de artikelen over eerdere bijbelboeken.

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡