Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hacksaw Ridge | "De gelovige Desmond wil de oorlog in, maar niet doden."

7 februari 2019 · Leestijd 4 min

In slow-motion stormen de soldaten door de rook en vlammen op elkaar af. Links en rechts worden mensen opgeblazen, neergeschoten of in brand gestoken. Tussen dit geweld klinkt Jesaja 40:28-31. Het is de stem van soldaat Desmond Doss. Hij heeft zich als vrijwilliger aangemeld om in de Tweede Wereldoorlog te gaan vechten. Niet om vijandige soldaten te doden, maar ‘om zoals Christus levens te redden.’

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Hacksaw Ridge is het adembenemende, maar snoeiharde en waargebeurde verhaal van Desmond Doss (Een rol waar Andrew Garfield een Oscarnominatie mee binnensleepte). Het is zijn stellige overtuiging dat de oorlog rechtvaardig is en het zijn plicht is om te helpen. Tegelijkertijd is hij overtuigd christen en gelooft hij dat doden verkeerd is. Hij weigert daarom consequent om wapens te gebruiken, of ze zelfs maar aan te raken. Gewapend met alleen een verbandkist en een Bijbel, weet hij onder extreme omstandigheden vijfenzeventig mensen te redden. Zonder ook maar een schot te lossen.

Een romantisch-humor-horror-drama

Hacksaw Ridge kan je opdelen in drie delen. Het eerste doet haast denken aan een romantische komedie, waarin de wat ongemakkelijke Desmond als een blok valt voor de knappe zuster Dorothy (Theresa Palmer). In het tweede deel staat de tegenstand waarmee Desmond te maken krijgt wanneer hij het leger in gaat centraal. Zijn medesoldaten zien hem als lafaard omdat hij geen geweld wil gebruiken en proberen hem op hardhandige wijze weg te pesten. In het derde deel verplaatst de film zich naar het Japanse slagveld op Hacksaw Ridge. Dit is waar de film haast een horrorfilm wordt. De verbindende schakel tussen deze drie delen is Desmonds thuissituatie. Via flashbacks zien we hoe het er in huize Doss aan toeging en wat de reden achter Desmonds radicale afkeer van geweld is.

Als je leest over de ervaringen van de soldaten op Hacksaw Ridge, dan is het niet raar dat dit zo bloederig wordt verfilmd.

Door deze wisselingen van omgeving verandert de toon van de film drastisch. Het eerste deel waar Desmond het idee krijgt om het leger in te gaan, doet zelfs een beetje Captain America-achtig aan. Zoetsappig wordt het gelukkig niet. De relatie tussen Dorothy en Desmond is daarvoor te geloofwaardig. Bovendien is de sfeer thuis bepaald niet gezellig. De vader van Desmond (een van de beste rollen van Hugo Weaving in jaren) is getraumatiseerd geraakt in de Franse loopgraven en is daarna in de alcohol gevlucht.

Ook in het tweede deel blijft het een aparte mix van genres. Komisch-acteur Vince Vaughn is hilarisch als beledigingen spuiende drillsergeant, maar dat maakt de vijandigheid waar Desmond mee te maken krijgt er niet minder heftig op. Zodra de film zich naar het Japanse slagveld verplaatst, gaan alle remmen los. De film slaat hier net te ver in door, maar toch begrijp ik de keuze om extreem geweld te tonen. Als je leest over de ervaringen van de soldaten op Hacksaw Ridge, dan is het niet raar dat dit zo bloederig wordt verfilmd. Bovendien komt het geweld extra hard binnen omdat het haaks staat op de rest van de film.

Christelijk geweld

Wie denkt aan hypergewelddadige christelijke films, denkt aan Mel Gibson. De acteur en regisseur maakte eerder het zeer succesvolle, maar zeer bloederige The passion of the Christ. Met zijn tweede christelijke film slaagt Gibson erin iets bewonderenswaardigs te bereiken. De diepgang die het script in het personage legt, en de geweldige acteerprestatie van Garfield, zorgen ervoor dat zowel Desmond als de manier waarop hij gelooft op een overtuigende manier wordt neergezet.

Desmond komt over als een echt persoon met een oprecht geloof. Niet als een karikatuur van een christen wiens persoonlijkheid niet meer diepgang heeft dan het op willekeurige momenten kunnen opdreunen van Bijbelteksten. Hetzelfde geldt voor de tegenstand waarmee hij te maken krijgt. Het is ook volkomen begrijpelijk waarom de militairen hem niet mogen. In hun beleving is Desmond een heilig boontje dat zich te goed voelt om zijn medesoldaten te beschermen.

Conclusie Hacksaw Ridge

Met Hacksaw Ridge levert Gibson een prachtige en emotionele, maar zeer gewelddadige christelijke film af. Sommige films leggen een christelijk filter over de wereld. Hacksaw Ridge daarentegen plaatst een geloofwaardig, maar radicaal christelijk personage in de echte wereld. Ik kan het je van harte aanbevelen om na het zien van de film zelf nog informatie over Desmond Doss op te zoeken. Het verhaal in de film is voor het grootste deel waargebeurd, maar de werkelijkheid is nog verbazingwekkender dan de verfilming.

Kijkwijzer

Seks en Bloot: 0.5/5
Bloed en Geweld: 5/5
Grof Taalgebruik: 2/5
Humor: 2.5/5

Kijk Hacksaw Ridge nu op Netflix!

Geschreven door

Jort

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡