Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Habakuk: Een persoonlijk boek met verrassend einde

3 november 2018 · Leestijd 4 min

Bijbel lezen is kneitersmoeilijk én fantastisch mooi! Wij zetten samen met jou onze tanden in deze bibliotheek met verhalen, profetieën, brieven en poëzie. ARE.YOU.READY?! Vandaag kijken we naar het boek Habakuk: Een profeet die één van de mooiste hoopvolle verzen ooit op papier weet te zetten.

Algemene informatie Habakuk

Aantal bladzijden: 4
Aantal hoofdstukken: 3
Betekenis naam: Het boek Habakuk dankt zijn naam aan de gelijknamige profeet.
Populairste gedeelte: “Toch zal ik juichen voor de HEER, jubelen voor de God die mij redt. God, de HEER, is mijn kracht, hij maakt mijn voeten snel als hinden, hij laat mij over mijn bergen gaan” (Habakuk 3: 18–19).

Verhaallijn Habakuk

Het boek Habakuk bestaat uit 3 delen: de klacht van Habakuk, Gods antwoord op de klacht en een gebed van Habakuk. Veel profeten spreken namens een heel volk tot God, maar Habakuk houdt het lekker persoonlijk.

Hij rouwt en klaagt omdat het volk Israël niet doet wat in de Thora staat en corruptie en geweld hoogtij vieren. God zegt dat hij hier volledig van op de hoogte is en dat hij het volk van Babylon stuurt om hen te straffen. Habakuk is hier helemaal niet blij mee: “Uw ogen zijn te zuiver om het kwaad te kunnen aanzien, de ellende te kunnen verdragen. Waarom dan verdraagt u deze trouwelozen, zwijgt u, nu de wetteloze verslindt wie rechtvaardiger is dan hij?” (Habakuk 1: 13) Als antwoord geeft God Habakuk de opdracht om op te schrijven wat hij hem vertelt. Een samenvatting is dat het ook met Babylon niet goed zal blijven gaan. Ze zijn oneerlijk, mishandelen mensen, gaan onverantwoordelijk om met seks en alcohol en vereren afgoden.

In het laatste hoofdstuk is het gebed van Habakuk opgeschreven. Eerst schetst hij een indrukwekkend beeld van God omgeven door lichtstralen, glorie en natuurgeweld. Het is angstaanjagend. Toch sluit het Bijbelboek Habakuk verrassend hoopvol af:

“Ik hoorde dit alles en ik beefde vanbinnen, ik vernam het en mijn lippen trilden. Mijn botten werden aangevreten, ik stond te trillen op mijn benen, wachtend op de dag van het onheil, de dag dat u optrekt tegen het volk dat ons aanviel. Al zal de vijgenboom niet bloeien, al zal de wijnstok niets voortbrengen, al zal de oogst van de olijfboom tegenvallen, al zal er geen koren op de akkers staan, al zal er geen schaap meer in de kooien zijn en geen rund meer binnen de omheining – toch zal ik juichen voor de HEER, jubelen voor de God die mij redt. God, de HEER, is mijn kracht, hij maakt mijn voeten snel als hinden, hij laat mij over de bergen gaan” (Habakuk 3: 16–19).

Waarom lezen?

Het lijkt misschien een ver van je bed show, maar eigenlijk zijn een aantal dingen zeer herkenbaar. (Economische) onrechtvaardigheid is ook nu nog elke dag een ding. We weten donders goed dat onze afgeprijsde kleding gemaakt wordt door mensen aan de andere kant van de aardbol die niet goed behandeld en betaald worden, maar toch kopen we. Misbruik van alcohol en seks is ook nogal een ding in onze huidige cultuur. Stenen afgodsbeelden kennen we niet meer, maar Netflix en ons geld vullen deze plek moeiteloos in. De dingen waar Babylonië en Israël mee strugglen, kennen wij maar al te goed.

Het is beangstigend om de reactie van God te lezen. Daarnaast is niets zo hoopvol als de laatste verzen in dit boek. God laat ons niet alleen en zal ons redden. Een prachtige en relevante boodschap.

Dit verhaal alleen dan in KEI MOOIE animatie

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ons goede voornemen voor 2018 is om elke week een Bijbelboek door te spitten. Check hier de artikelen over eerdere bijbelboeken.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡