Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gospelartiest Kirk Franklin boos op organisatie Dove Awards

1 november 2019 · Leestijd 3 min

Opschudding in Amerika: Kirk Franklin, een van de grootste gospelartiesten ter wereld, wil niet langer deel uitmaken van de Dove Awards, de uitreiking van een belangrijke christelijke muziekprijs. In de christelijke muziekwereld is dit event een big deal. Kirk ziet dat nu anders. Totdat er stappen worden ondernomen om binnen de muziekorganisatie sociale diversiteit te garanderen en te beschermen, wil de zanger niets meer met het evenement te maken hebben.

Zijn besluit om te boycotten

Op Facebook postte de zanger een filmpje, waarin hij uitlegt dat hij na veel bidden en praten met zijn team en pastoor, heeft besloten niet langer naar evenementen te willen gaan die gelinkt zijn aan de Dove Awards, de Gospel Music Association of het televisienetwerk Trinity Broadcasting Network.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

In het filmpje legt hij uit dat hij tijdens de ontvangst van een Dove Award in 2016 het podiummoment gebruikte om aandacht te schenken aan de dood van Philando Castile en Walter Scott, twee mannen met een donkere huidskleur. Zij werden eerder dat jaar onterecht door blanke politieagenten doodgeschoten. Kirk riep op tot rechtvaardigheid. Hij benoemde ook de dood van vijf politieagenten uit Dallas, die door een Afro-Amerikaanse schutter werden doodgeschoten. Hij herinnerde het publiek eraan dat christenen die niets zeggen, met die stilte in negatieve zin eigenlijk heel veel zeggen.

Gesjoemel met de video

Kirk hield toen tijdens dit deel van zijn speech een moment stilte om samen met het publiek te bidden voor de familie van de overledenen. Maar toen de show werd uitgezonden, waren dit gedeelte en het bidmoment volgens Franklin uit de uitzending geknipt. De Dove Award-commissie gaf aan dat deze fout niet nog een keer gemaakt zou worden. Het bestuur van Trinity Broadcast Network reageerde helemaal niet op Kirks verzoek om uitleg.

History repeated itself.

Ondanks de beloftes van de commissie, lijkt het dit jaar toch wéér gebeurd te zijn. Franklin legt uit: “De geschiedenis herhaalt zich.” Bij de afgelopen Dove Awards schonk Kirk aandacht aan de dood van Atatiana Jefferson. De jonge donkere vrouw werd begin oktober doodgeschoten door een blanke politieagent. Hij vroeg het publiek om samen met hem te bidden voor de familie van Atatiana én voor de familie van de agent. Weer werd zijn verhaal uit de uitzending geknipt. 

Over zijn boycot legt Kirk uit: “Ik ben mij ervan bewust dat het woord ‘boycot’ vaak een negatieve lading heeft. Maar verzoening en (het nemen van) verantwoordelijkheid zal voor altijd mijn doel zijn. Het is belangrijk dat de leidinggevenden worden geïnformeerd. Ze hebben niet alleen mijn toespraak bewerkt, ze hebben de Afro-Amerikaanse belevingswereld bewerkt.”

Bron: Relevant Magazine
Beeld: Facebook

Luister hier naar de podcast van Relevant Magazine over de boycot van Kirk Franklin

Geschreven door

Annemarijn

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡