Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Arts en spreker Gor: “Elke werkdag zegt God tegen mij: ‘Wees niet bang’”

31 maart 2020 · Leestijd 4 min

Afgelopen zondag organiseerde BEAM voor de derde keer op rij een live kerkdienst op YouTube en NPO2. Spreker en spoedeisende hulp arts Gor sprak over Jesaja 41:10 waarin staat: ‘Wees niet bang, want ik ben bij je, vrees niet, want ik ben je God. Ik zal je sterken, ik zal je helpen, je steunen met mijn onoverwinnelijke rechterhand.’ Lees hieronder de samenvatting van zijn preek of luister in podcastvorm zijn hele verhaal terug.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Gor: “Wie bepaalt de loop der dingen? Deze vraag heb ik mezelf heel vaak gesteld. Het is een vraag die ook nu ontzettend goed past bij wat er allemaal in ons leven speelt. De afgelopen weken is het dagelijks leven van ieder persoon in Nederland drastisch veranderd. Zijn er nog zekerheden waar we ons aan vast kunnen houden nu we thuiszitten? Wie bepaalt de loop der dingen? Deze vraag is niet alleen nu belangrijk, maar ook voor de rest van je leven. Je zult je vaak afvragen waarom het niet anders kon, wat de redenen erachter is dat jij sommige situaties mee moest maken. Ik heb die vragen ook vaak aan mezelf gesteld.”

De Bijbel over angst

“Toen ik nog maar 14 was, zat ik met mijn ouders in het AZC. Ik had veel dromen: dromen om dokter te worden en in dit land te kunnen blijven. Ook had ik veel onzekerheden in mijn leven. Ik zat in een vreemd land en kende de mensen niet. De taal sprak ik niet goed. Met mijn gezin ging ik van AZC naar AZC en op een gegeven moment werd ons verzoek om in Nederland te blijven afgewezen en moesten we weg uit dit land. Een rare periode. Ik had ooit een bijbelstukje bij Bijbelstudie gekregen en die kwam op dat moment in me op. In de tekst staat: ‘Wees niet bang! Want ik ben bij je, vrees niet want ik ben je God. Ik zal je sterken, ik zal je helpen. Ik zal je steunen met mijn onoverwinnelijke rechterhand.’”

Aan de frontlinie

“Toen ik deze tekst kreeg bij Bijbelstudie heb ik het altijd bewaard in mijn portemonnee. Elke keer als ik vragen had, kwam het bijbeltekstje weer omhoog. Ik kreeg elke keer weer een reden om niet bang te zijn, om vol te houden. God beloofde me: ‘Ik ben bij je!’ Hij zegt tegen me: ‘Vrees niet, want ik zal je sterken! Ik zal je helpen, want je staat er niet alleen voor!’ Nu, jaren later, ben ik niet meer de uitgeprocedeerde asielzoeker. Ik ben niet meer dat jongetje dat het land uitgezet wordt. Nee, God heeft me in het ziekenhuis geplaatst. Hier mag ik werken en elke dag mensen proberen te helpen. Ik mag proberen mensen te genezen van het virus dat nu leeft in ons land. Het is een paniekerige en chaotische tijd, en juist nu vind ik het mooi om aan de frontlinie te staan en mensen te helpen. De vraag die ik als jonger tiener stelde in tijden van onzekerheid, kan ik nu nog steeds stellen. Maar dan als volwassen man die een mooie functie heeft in het ziekenhuis als arts. Ik ben veranderd, maar de belofte van God staat nog steeds. Ook nu in deze coronacrisis.”

God is bij je

“Elke dag als ik naar mijn werk ga, zegt God weer tegen mij: ‘Wees niet bang want ik ben bij je.’ Elke keer als ik een ruimte binnenga waar veel besmettingen van corona zijn, denk ik even: ‘Wat als ik nou zelf ziek word?’. Maar dan is die tekst uit mijn portemonnee daar weer die zegt: ‘Wees niet bang want ik ben bij je, vrees niet want ik ben je God’. Deze belofte krijgt iedereen in Nederland; vrouwen en mannen. Je staat er niet alleen voor. De belofte staat vast, van het begin tot het einde. Vandaag de dag voor ons allemaal! Of we nu thuis zitten en vele redenen hebben om bang te zijn, of op het werk zijn en mensen helpen met kritieke klachten. De belofte van God staat vast. ‘Wees niet bang, want ik ben bij je. Ik zal je sterken, ik zal je helpen, met mijn onoverwinnelijke rechterhand.’”

Wil je de preek van vorige week teruglezen? Klik dan hier!

Geschreven door

Maike

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡