Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Goede voornemens als je niet goed in je vel zit

6 januari 2017 · Leestijd 3 min

Leuk, zo’n weekthema over goede voornemens, maar wat als je helemaal niet lekker in je vel zit? Je ouders vertellen je vooral dat je ongeïnteresseerd overkomt of er is constant drama in je vriendgroep. Wat dan? Kelly werkt bij stichting Be Aware en helpt jongeren met deze vragen. Ze geeft jou 7 tips om in 2017 toch dingen te veranderen.

1. Keep it simple

Als je goede voornemens wilt maken, ga niet nadenken over jaren. Je leeft vandaag, dus bedenk wat je vandaag anders zou willen doen. Dit is veel tastbaarder dan iets wat je 3 jaar vol zou willen houden.

2. Praat

Is jouw thuissituatie rot of zit je niet lekker in je vel? Deel het met iemand! Je kunt bijvoorbeeld een afspraak maken met een vriend(in), oom of tante dat je deze persoon mag bellen of appen in een crisissituatie, als je bijvoorbeeld net ruzie hebt gehad. Deze persoon luistert gewoon naar je en gooit niet gelijk oplossingen naar je hoofd. Het is heel behulpzaam om hardop uit te spreken waar je mee zit.

3. Gratitude lijstje

Hoe diep je ook in de shit zit, er zijn elke dag weer dingen die je goed doet en die fijn zijn. Maak elke dag of elke week even tijd om deze dankpunten te benoemen of op te schrijven. Zo zorg je ervoor dat de grote, moeilijke dingen niet gaan overheersen. Check dit artikel om dankbaar te zijn op WhatsApp.

4. Vermijd triggers

Het kan zijn dat dat ene liedje over liefdesverdriet of die ene dramaserie jouw comfortzone is. Je voelt je er telkens weer heel rot door, maar het is nou eenmaal een gevoel dat je kent en waar je je thuis voelt. Weet dan dat er niets aan je gevoel verandert als je deze triggers blijft op zoeken. Durf te voelen hoe je je echt voelt en probeer games en series te gebruiken als leuke bezigheid en niet als manier om te vluchten uit het echt leven.

5. Betrek je ouders

Heb je het idee dat je ouders alleen maar zeuren en zeiken dat je te veel op je telefoon zit, te lang games speelt en veel te veel series kijkt? Laat ze een keer met je meedoen! Ze snappen misschien niet dat wat zij leuk vinden aan een boek lezen is wat jij leuk vindt aan je serie of game. Probeer ook het gesprek met hen aan te blijven gaan en afspraken met ze te maken over – bijvoorbeeld - de tijd die je beneden bent en met je gezin doorbrengt. 

6. Verplaats je focus

Is er constant drama in je vriendengroep? Spreek eens af met die oude vriend of vriendin die je lang niet hebt gesproken. Is het weer eens oorlog thuis? Ga dan even sporten: verschuif je focus! Als je je focus verschuift, probeer dan een balans te vinden tussen de wereld van games en series en je ‘echte’ sociale contacten. 

7. Wees lief voor jezelf

Voel je je rot? Maak een kopje thee of koffie voor jezelf en wees vooral niet te streng. Je voelt nou eenmaal wat je voelt en jouw gevoel mag er zijn, want jij mag er zijn.

Meer van dit soort tips of hierover doorpraten? Neem eens een kijkje op de site van Be Aware.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡