Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gods stem verstaan: zo doe je dat

2 juni 2020 · Leestijd 4 min

Redacteur Marlieke wilde per se een artikel schrijven over het luisteren naar Gods stem. Een stem die op verschillende manieren – in verschillende talen – tot ons spreekt. En aangezien Marlieke alleen over haar eigen taal kan delen, neemt ze je ook mee in de verhalen van anderen.

Speak Life: als er íémand is die leven spreekt, is God het wel! Beetje pijnlijk dat ik die stem niet opzocht toen ik dit artikel wilde schrijven … Wekenlang was het een struggle: Het verstaan van Gods stem, wat weet ik daar nu écht van? Willen mensen mijn verhaal wel horen? Het werkt voor iedereen toch heel anders? Gelukkig werden deze gedachten onderschept door het ‘toevallig’ lezen van Spreuken 16:3 in de volgende vertaling: “Before you do anything, put your trust totally in God and not in yourself. Then every plan you make will succeed.” (The Passion Translation) Ik besloot dit artikel in gebed aan God te geven: “Vader, wilt u de grote inspirator van dit artikel zijn?”  

'Random' gedachten

Zonder dat ik het bewust zag als antwoord op mijn gebed, kwamen er drie random namen in mijn gedachten: stiltetrainer Mirjam van der Vegt, oud-BEAM-collega Jacqueline en BEAM-stagiair Christiaan. Geen van allen kende ik echt goed, om eerlijk te zijn. Toch dacht ik niet langer na en besloot hen te bellen. Ik neem je mee in mijn gesprekken met deze inspirerende mensen en deel ook mijn ervaringen, zodat dit artikel jou hopelijk helpt! Ik geloof namelijk dat we elkaar mogen aanmoedigen om de stem van onze hemelse Vader te ontdekken.  

God graaft gangen naar je oren

Aangezien Mirjam stiltetrainer is, dacht ik een goede indruk te maken met mijn eerste vraag: “Zonder stilte is het lastig om Gods stem te verstaan, toch?” Haar reactie verbaasde me. “Nou, of je druk bent of stil: God communiceert eigenlijk altijd met ons. Zijn spreken is niet afhankelijk van onze stilte. Kijk maar naar Jona: zodra God spreekt, neemt Jona de benen, maar hoe ver hij ook vlucht, God blijft tot hem spreken. Het kost Jona alleen wat tijd om dat ook echt te horen. Ik geloof dat het verstaan van die stem voor iedereen is weggelegd. In de Naardense Bijbel staat in Psalm 40:8 dat God gangen naar je oren graaft. Dit laat zien dat híj het initiatief neemt en naar jóú komt! Durf daarop te vertrouwen.” 

De eerste keer dat ik Gods stem verstond

Ik denk terug aan het eerste moment waarop ik echt werd uitgedaagd om Gods stem te zoeken; om zijn woorden vast te leggen. Ik volgde een bijbelschool en de opdracht was simpel: zoek een rustig plekje, open je hart voor God en schrijf op wat in je opkomt. Niet alleen je vragen en gebeden, maar ook de reactie van God die je denkt terug te krijgen. Ik pakte pen en papier, zocht een mooi plekje in de zon en werd stil ...

Benieuwd naar de rest van het artikel? Zorg dan snel dat je het BEAM Magazine in huis haalt! Lees hier hoe.

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡