Ga naar submenu Ga naar zoekveld

God is soms net een sprookje | Denkstof #10

4 december 2017 · Leestijd 5 min

Denkstof is een serie unieke en inspirerende video's vol bezinning en geloofsvragen. In deze aflevering gaat het over dat als God toch niet zou bestaan, je als gelovige in ieder geval in de liefde hebt gelooft en het onderste uit de kan hebt gehaald in je leven.

lk twijfel soms of God wel bestaat. Het overvalt me op de gekste momenten: stel dat het allemaal een sprookje is? Een mooi sprookje misschien, maar toch.

God was verdwenen

lk ben christelijk opgevoed, maar een lange periode heb ik mezelf geen christen genoemd. Het lukte me gewoon niet. God was verdwenen. lk merkte niets van hem.

Later kwam God weer terug. lk geloof. Maar ik twijfel ook. Soms maar een paar seconden. Soms veel langeL Want stel dat het allemaal een sprookje is... lk wil mijn leven niet wijden aan een sprookje.

God bewijzen

lk ben er allang achter dat bewijzen weinig helpen. Natuurlijk, er zijn bewijzen voor God. Maar ook tegen. Er zijn miljoenen ontzettend slimme denkers die in God geloven. En miljoenen niet.

Alle bewijzen zijn al eens uitgetest en we komen er maar niet uit. Er zijn veel argumenten en bewijzen voor het geloof, maar ook genoeg tegens. lk kan niet wetenschappelijk bepalen of God bestaat. Met redeneringen kom ik er niet uit. Dit gaat over mijn hart. Waar verlang ik naar?

Wat wil ik eigenlijk

Wil ik dat God bestaat? Wil ik dat er iemand is die alle mensen heeft gemaakt, waardoor iedereen meetelt, ook wie wij zijn vergeten? Wil ik dat alles om liefde draait, ook waar ik alleen machines en getallen zie? Wil ik dat uiteindelijk alles goed komt, ook met wie verlegen is en sociaal niet zo handig?

Ja. Dat wil ik dolgraag. Wat gun ik de wereld ontzettend zo'n God Maar als ik eerlijk ben, soms eigenlijk een beetje niet. Want soms heb ik niet zo'n zin om aan anderen te denken. Vind ik liefde bedreigend. Wil ik even niets veranderen aan mijn leven. Wil ik geen uitzondering meer zijn, maar gewoon meedeinen met anderen.

Het komt niet uit

lk wil dus geloven. Maar niet geloven lijkt soms best aantrekkelijk. En daar komen mijn twijfels vandaan. Niet omdat de bewijzen kloppen of niet. Het gaat om mijn hart. Verlang ik ernaar? En soms wil ik eigenlijk eventjes niet geloven. Soms komt me dat gewoon slecht uit.

Het lijkt op trouwen. Je kunt niet met redeneringen bepalen, wie een goede partner voor je is. Dat doe je met je hart. Verlang je ernaar? Wil je tegen diegene zeggen: 'Word oud met mij. Maak mijn dagen mee, al mijn dagen, ook als ik moe ben, of stink, of doodga.'

Durf je zoiets te zeggen? Durf je het grootste te zeggen, dat een mens kan zeggen? 'lk blijf bij je, altijd. Welke buien ik ook heb. lk overwin mijn buien. lk blijf bij je.' Dat wil ik. lk wil het onderste uit de kan halen.

Een mooi sprookje

Daarom ben ik getrouwd met mijn vrouw lk wil alles meemaken wat er mee te maken valt. lk wil ook haar rotdagen meemaken. En ik wil die rotdagen overwinnen. lk ken geen groter avontuur. Misschien blijkt op een dag dat het een sprookje is. Dat kan. Maar dan was het een mooi sprookje.

lk wil liever voluit voor de liefde hebben geleefd, dan te sterven in het besef dat ik niet het uiterste heb geprobeerd. Dat er meer inzat. Dat ik eeuwige trouw had kunnen proberen, maar ik mijn kans heb verspeeld.

Zinloos

Dat geldt ook voor geloven. Sommigen zeggen dat alles zinloos is, liefde het uiteindelijk verliest — nergens echte hoop. Anderen zeggen dat elk leven waardevol is, liefde de kern van alles — er is altijd hoop.

lk weet nooit honderd procent zeker wie er gelijk heeft. lk ben christen en het kan natuurlijk, dat straks blijkt dat God toch niet bestaat. Maar dan heb ik wel mooi mijn leven lang in de liefde geloofd. Dan heb ik wel het onderste uit de kan gehaald.

lk kan ook atheïst worden en dan blijkt straks dat God wel bestaat... Wat heb ik dan gedaan? Heb ik dan even ontzettend mijn leven zitten vergallen. Heb ik mezelf zitten wijsmaken dat ik alles waarde moet geven, dat niets van zichzelf waardevol is. Dat er geen hoop is. Dat liefde uiteindelijk nooit overwint. En dan blijkt vervolgens alles duizend keer mooier. Is dat even knap Iullig.

Kies een sprookje

Heb ik al die tijd mezelf zitten lastig vallen met een sprookje, een ontzettend naargeestig sprookje. Dat is de keus waar ik voor sta. Er zijn twee sprookjes. Een mooie en een lelijke. Eén van de sprookjes is waar, maar je weet niet zeker welke. Welke kies jij?

Bijbelteksten: 

Doorpraten:

  • Waaraan twijfel jij?
  • Hoe ga jij om met je twijfels?
  • Wat is het voordeel van geloven? Wat het nadeel?
  • Wat is het voordeel van twijfelen? Wat het nadeel?

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡