Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Henrike: “Middenin mijn burn-out kwam ik tot geloof”

26 mei 2020 · Leestijd 3 min

In de zomer van 2019 stortte Henrike (18) volledig in. De dokter concludeerde dat ze een burn-out had. “Het enige wat ik nog kon, was huilen en slapen. Ik was gewoon op!”

“Mijn concentratie was weg, ik had nergens zin meer in en m’n energie was op. Het enige wat ik nog kon, was huilen en slapen. Nu – achteraf – realiseer ik me pas hoe slecht het toen écht met me ging. Mijn vriend Arjan zag dat al langer en heeft me naar de dokter gesleept. Ik bleek een burn-out te hebben. Twee jaar lang heb ik veel te veel gedaan en mezelf overvraagd. Totdat ik dus volledig instortte.”

Herstel

“Het was mijn droom om politieagente te worden. En dat is het nog steeds! Daarom volg ik de opleiding HTV (Handhaver Toezicht en Veiligheid). Ik vond het erg lastig te accepteren dat ik door mijn burn-out niet meer volledige dagen naar school kon. Na een uurtje les was ik helemaal kapot. De studentenhuisarts zei dat ik thuis moest blijven als ik me niet goed voelde, maar dat ging zo tegen m’n gevoel in! Door corona ervaar ik meer rust. Soms zelfs bijna teveel! Normaal gaf een sessie in de sportschool mij een nieuwe boost aan energie, maar daar kan ik nu natuurlijk niet meer naar toe. Maar gelukkig voel ik me in het algemeen al een heel stuk beter. Ik merk dat ik aan het herstellen ben.”

Bekering

“Door alle narigheid heen is mijn vriend Arjan mijn steun en toeverlaat geweest. Onze relatie is er sterker door geworden. Hij weet alles van me en ziet direct hoe het met me gaat. Vier maanden nadat ik ontdekte dat ik een burn-out had, kwamen we allebei tot geloof. Dat vind ik best bijzonder! Het voelt niet logisch om zo erg in de put te zitten en tegelijkertijd tóch God te vinden. Sindsdien bidden we vaak samen en lezen we uit een dagboekje. Ook putten we heel veel kracht uit het liedje ‘In that home’ van de Newsboys. Door dat liedje heen, weet ik dat ik bij God altijd veilig ben.”

'God is good all the time'

“Binnenkort ga ik waarschijnlijk in gesprek met een psycholoog. Ik hoop dat dit me vooral mentaal verder gaat helpen. In een burn-out zitten, kan namelijk best eenzaam zijn. Ik vind het heel lastig om mijn situatie aan anderen uit te leggen en zelfs al kon ik dat wel, dan zullen ze nooit écht begrijpen hoe ik me voel. Maar gelukkig zijn er naast Arjan ook fantastische vrienden en familie die er voor me zijn. Het komt goed, het kost alleen tijd. En ondanks alles, sluiten Arjan en ik elke dag af met een zinnetje uit God’s Not Dead: ‘God is good all the time, and all the time God is good.’”

Je kunt Henrike herkennen van het nieuwste BEAM Magazine!

Heb jij 'm al in huis? Vraag hier een gratis proefnummer aan of join the club en word BEAM-lid!

Fotografie: Ruben Timman

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡