Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Giga-gezin: "We houden anderhalve kerkbank bezet"

3 oktober 2016 Leestijd 5 min

Familie Pongers bestaat uit 15 leden en woont in Rijssen, dichtbij Almelo. Mary-Anne (21) is het 9e kind en legt graag uit hoe het allemaal werkt in haar giga-gezin. Ik mag kiezen of ze dit doet met of zonder Twents accent. In perfect ABN legt ze me vervolgens uit dat ze alle vooroordelen intussen wel kan dromen en dat ze ons er nog wel wat nieuwe kan vertellen. Ik zou zeggen, ga er even voor zitten!

Lees hier de vooroordelen over een giga-gezin!

‘Jan, Roliena, Herman, Geert, Robert, Fenneken, Els, Hanneke, Mary-Anne, Marjon, Laura, Frank, Steven, ETEN!’ Het is voor iemand die niet in een giga-gezin is opgegroeid moeilijk voor te stellen hoe het is om je huis te delen met 14 anderen. “Vaak rollen de ogen er bijna uit joh, als ik mensen vertel dat ik 12 broertjes en zusjes heb. De eerste vraag is altijd of we dezelfde ouders hebben, de tweede vraag is of het moest van ons geloof. We hebben allemaal dezelfde vader en moeder en we zijn gelovig, maar dat maakt niet dat mijn moeder maar zwanger moest blijven hoor, haha. Ze houdt gewoon ontzettend van kinderen, ze is echt een moederkloek. Er wonen er nu nog 6 thuis en ze lijdt alweer bijna aan het lege nestsyndroom. Gelukkig zijn er intussen alweer 8 kleinkinderen waar ze zich mee kan bemoeien.”

Gingen jullie op vakantie?

“Ja, we zijn zeker op vakantie geweest met z’n allen. Soms gingen we een jaartje niet omdat er natuurlijk altijd veel jonge kinderen en baby’s binnen het gezin waren. Als we gingen, stapten we in ons zespersoons busje waar we matrassen achterin hadden gelegd. Alle kleintjes op schoot en een aantal kinderen op die matrassen, ging prima. Ik zat graag helemaal voorin of helemaal achterin, daar had je de meeste ruimte. We hingen nog een overdekte aanhangwagen achter het busje, daar konden mooi alle spullen in. We namen zelfs vaak alle fietsen mee!"

Hoe ging dat met al die verjaardagen?

“Ja, uitgebreid vieren natuurlijk! Ik was helemaal blij als ik jarig was, ik kreeg meer cadeautjes dan al mijn klasgenoten bij elkaar. We kochten cadeautjes voor elkaar, er werden taarten gebakken en de hele familie kwam langs. Verjaardagen zijn belangrijk voor een kind en mijn ouders maakten daar elke keer weer veel werk van. Er konden altijd mensen blijven eten en slapen, we waren al met 15 dus 2 meer of minder maakte ons echt niets uit.”

Hoe deed je moeder dat met alle was?

“Mijn moeder is de sterkste vrouw die ik ken. Het gezin runnen was haar fulltime baan en dat deed en doet ze fantastisch. Als ik ’s ochtends mijn kleren in de was gooide, lag het ’s avonds opgevouwen op mijn bed. Sokken uit elkaar houden was wat moeilijker. Die werden allemaal in een grote zak gegooid en die kwam mijn oma elke maand – vrijwillig – uitzoeken en stoppen. Toen mijn oudere broers trouwden moesten die er wel aan wennen dat hun was niet meer elke dag werd gedaan!”

En in de kerk?

“Haha, ja, daar is familie Pongers wel een begrip. We hielden dan ook zo’n anderhalve kerkbank bezet als daadwerkelijk iedereen meeging naar de kerk op zondag.”

Was er een doucheschema?

鈥淣ee, je moest gewoon snel zijn. Wie het snelste rende, kon douchen en de rest moest op zijn of haar beurt wachten. Gelukkig gingen we vaak wel op verschillende tijden uit en naar bed, dat scheelde veel. Maar ja, als we bijvoorbeeld terugkwamen van een dagje strand en iedereen wilde douchen, dan was het echt drama. We hadden namelijk 1 douche en 2 toiletten. De jongens hadden vaak geen geduld, die plasten dan maar buiten."

Je hebt een periode op kamers gewoond, hoe was dat?

“Fijn om een eigen plekje te hebben, maar ik zag mijn familie gelukkig nog heel vaak! Als ik op mijn kamer kookte, maakte ik standaard te veel. De eerste weken puilde mijn vriezer echt uit van al het eten, het was heel erg wennen voor me. Intussen woon ik weer thuis en heb ik 1 van de 9 slaapkamers opgeëist voor mezelf. Mijn gezin is best hecht, we laten elkaar niet los. Heel wat broers en zussen zijn getrouwd, maar iedereen is blijven hangen in Rijssen. Het is oprecht zo dat we allemaal op zo’n 200 meter van elkaar om het centrum van Rijssen heen wonen. Als mijn moeder boodschappen doet, gaat ze eerst even bij iedereen langs. Ongeveer de helft van mijn gezin is intussen getrouwd, twee hebben er verkering, maar de rest is nog vrijgezel. Kan BEAM niet even een oproepje voor ons doen? We zijn heel leuk, haha!” 

Heb jij vragen aan een lid van een giga-gezin? Whatsapp (0683673700, stuur eerst even BEAM AAN) of laat het weten in de reacties. Wie weet stellen we jouw vraag in het volgende artikel van giga-gezin!

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕