Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Gewoon Thomas’ in Anti Pest Club: “Ik weet hoe gepest worden voelt”

25 september 2019 · Leestijd 4 min

De Week tegen pesten is weer in volle gang. Een reden voor de Anti Pest Club om zich weer met liefde in te zetten tegen pesten in de klas. Dit jaar is Thomas van Grinsven (bekend van zijn YouTube-kanaal ‘Gewoon Thomas’) samen met Anne-Mar op pad met hun nieuwe klassenspel ‘ZAPP Heldengame’. “Als we een paar kinderen helpen, heeft het al nut.”

De klas wordt een heldenteam

“Samen met Anne-Mar ben ik dit jaar het gezicht van de Week tegen pesten. De Anti Pest Club heeft dit jaar een speciaal klassenspel ontwikkeld: de Heldengame. Je doet dit spel samen met al je klasgenoten. Op de beamer verschijnen vragen en stellingen. Die kunnen variëren van: ‘Wat is je favoriete seizoen?’ tot en met ‘Iemand uitlachen moet kunnen’. De kinderen kunnen vervolgens naar een plek in de klas lopen, al die plekken staan voor een antwoord. Op die manier komt er vaak een discussie op gang en worden lastige onderwerpen toegankelijker. Daarnaast zijn er verschillende Powerproeven: challenges die je samen met klasgenoten binnen 20 seconden moet halen. Op die manier ontstaat er ook vaak een band tussen de leerlingen en word je dus echt een ‘heldenteam’.”

Een eer om te helpen

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

“Om het spel te promoten ga ik samen met Anne-Mar op pad om andere YouTubers uit te dagen en challenges te doen. Hier komen de meest hilarische situaties uit. Toen ik werd gevraagd om mee te doen, was ik meteen enthousiast. Ik heb zelf een pestverleden en YouTube is helemaal mijn straatje. Het is echt een eer om kinderen op deze manier te helpen. Pesten zal altijd blijven bestaan helaas, maar hopelijk kunnen we een paar kinderen een beter leven geven.”

Bespuugd en uitgescholden

“Op de basis- en de middelbare school ben ik veel gepest. In eerste instantie omdat ik wat steviger was en me (volgens mijn klasgenoten) te hip kleedde. Toen ik naar de middelbare school ging, werd er voor mij besloten dat ik homoseksueel was, terwijl ik dat zelf nog moest ontdekken. Ik werd bespuugd en uitgescholden voor van alles. Kinderen hebben soms geen idee hoe hard ze kunnen zijn. Ik hield me groot, maar als ik thuiskwam brak ik. Gelukkig waren mijn ouders een enorme steun.”

Eén persoon is al genoeg

“Ik kijk niet positief terug op mijn schoolperiode, gepest worden is vreselijk, maar ik ben er wel een stuk sterker door geworden. In plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, besloot ik mijn verdriet en woede juist op een goede manier te gebruiken. Ik begon een YouTube-kanaal en na een tijdje deelde ik mijn eigen verhaal. Ik merkte dat jongeren zich geholpen voelden en dat is natuurlijk fantastisch. Al zou ik maar één persoon helpen, dan is het al nuttig.”

Wat als je gepest wordt?

“Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is belangrijk om te onthouden dat pesters niet de waarheid spreken. Dat zij zeggen dat je stom bent, betekent niet dat het ook zo ís. Het is begrijpelijk dat je die mening gaat geloven. Ik heb zelf ook voor de spiegel gestaan, me afvragend of ik inderdaad zo nutteloos was als ze beweerden. Je beseffen dat je meer waard bent kost tijd. Ik ben nu 25 en loop nog steeds tegen dingen op, maar hoe ouder je wordt, hoe meer je leert.”

Pesten gaat vanzelf

“Stiekem zijn best veel mensen pesters. Bewust of onbewust. Soms heb je niet door dat de kleinste grapjes anderen kunnen kwetsen. Ik zou tegen iedereen willen zeggen: wees voorzichtig met je mening, niet iedereen vraagt erom.”

Kijk hieronder de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Anti Pest Club!

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡