Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gereformeerde Studentenvereniging Groningen | "Een combinatie tussen de Bijbel en feestjes"

6 december 2018 · Leestijd 4 min

Net als kerken, zijn er ook veel verschillende christelijke studentenverenigingen in Nederland. In deze rubriek lichten we er elke borreldonderdag eentje uit! Vandaag vertelt Kristel over de Gereformeerde Studentenvereniging in Groningen. Meestal afgekort naar GSV.

Fysiotherapie-studente Kristel (20) was ‘sjaars’ bij de vereniging Ad Tempus Vitae (ATV) toen deze met GSV onder één naam verder gingen: GSV. Ze moest dus snel schakelen tussen de afkortingen, in plaats van ATV klinkt er nu GSV. Morgen viert de nieuwe, gezamenlijke vereniging haar eerste verjaardag! 

GSV

“Ik had bij verschillende studentenverenigingen gekeken toen ik in Groningen kwam studeren. Het leek me belangrijk om een christelijke invulling te geven aan mijn studententijd, dus ik wilde bij een christelijke vereniging. GSV past het meest bij mij, omdat het 'gezellig groot’ is en je iedereen kent. 

Het is nu mijn tweede jaar en ik vind het nog steeds een toffe plek. Ik zit nu in de amicale bandencommissie, dus dan moet ik de band met andere christelijke studentenverenigingen in de buurt onderhouden. Als commissie organiseren we elk jaar een weekend waar meerdere verenigingen bij elkaar komen.”

Bijbel en bier

afbeelding

“Op dinsdag hebben we elke week bijbelkring. Dan ga je in kleine groepjes bijbelstudie doen en diepe gesprekken voeren. Na twee weken voelde het al zo vertrouwd, die dinsdag is iets waar ik altijd naar uitkijk. Op zondag kan je vragen om met een clubje naar de kerk te gaan. Iedereen is lekker toegankelijk. Donderdag is onze andere vaste avond, dan zijn we allemaal met een biertje in de soos te vinden. Geen dik feest hoor, maar een gezellige borrel. Soms hebben we ook een open soos, dan is iedereen welkom.”

Feesten!

“Iets wat GSV kenmerkt? De vele feesten die we organiseren. Voor bijna elke gelegenheid hebben we wel een borrel of feestje, anders maken we er wel een feestje van. Van die feesten maken we echt een grote happening. Je maakt het samen megagezellig en daarom worden we ook een hechtere groep. We hanteren wel echt christelijke normen en waarden tijdens die feesten, er gebeuren geen hele gekke dingen. We hanteren bijvoorbeeld de regel ‘geen gefoos in de soos’. Daar bedoelen we mee dat er geen studenten in elke hoek staan te zoenen.”

Happietaria

“We zijn samen met andere Groningse christelijke studentenvereniging keihard bezig met een pop-up restaurant voor het goede doel. Het is heel vet om dit met zoveel mensen te doen, omdat je dan steeds met nieuwe mensen werkt. Elke vereniging doet vrijwillig mee, onze opbrengst gaat voor 100% naar het goede doel. Dit doel helpt mensen om zelf uit armoede op te staan. Ik zit in de keukencommissie en kook op een avond voor bijna 150 mensen!”

Kenmerken

afbeelding

Oprichtingsjaar: 1966/2017
Sociëteit: aan de Hereweg 
Aantal leden: ongeveer 200 
Sitehttps://www.gsvnet.nl/  

Motto: Elkaar steunen in het dienen van de Here, met name in de studie. 
Vaste avonden: dinsdag en donderdag 

1ste couplet verenigingslied:  

De GSV in vergadering bijeen.  

De GSV zoveel samen nooit alleen.  

Wars van alle verre oorden, lekker in het hoge noorden.  

En we hoeven ook nergens anders heen, want wij zijn de GSV. 

Geschreven door

Silke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡