Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gerben: 'Geen seks voor het huwelijk is de belangrijkste regel van het geloof'

28 februari 2023 · Leestijd 3 min

Wat is de belangrijkste regel als christen? Juist ja! Geen seks voor het huwelijk, toch? Soms bekruipt me het gevoel dat seks hebben zonder getrouwd te zijn gelijk staat aan een enkeltje naar de hel… Toch denk ik dat er (bijna) geen christen is, die het daar echt mee eens is. Hoe komt het dan toch dat ouders, opa’s en oma’s, de kerk en ikzelf zo ontzettend krampachtig doen over seks voor het huwelijk? Of is dat misschien alleen mijn beleving?

In mijn beleving legden mijn ouders mij nooit regels op om goed voor het milieu te zorgen, er waren geen regels om vrijwilligerswerk te doen of een regel om minimaal een keer in de week te sporten. In mijn beleving was de belangrijkste regel: dat ik niet met mijn vriendin op één slaapkamer mocht liggen.

Ik wil hier niet mee zeggen dat het de bedoeling is om seks voor het huwelijk te hebben of niet. In mijn beleving kan iedereen daar een eigen keuze in maken. Toch snap ik niet waarom we rondom deze regel nog zoveel andere regels moeten verzinnen. De slaapkamer regel is niet de enige. Niet samen op vakantie, de deur open als je samen op één kamer bent en niet aan elkaar zitten.

Want laten we eerlijk zijn, de slaapkamer in het huis van je ouders is de enige plek om seks te hebben? Of is dat een tikkeltje naïef. Ik snap het wel, ouders, opa’s en oma’s en de kerk willen ons beschermen. Ze willen niet dat we gekwetst worden, dat we verdriet hebben, dat we beschadigd raken. Terecht ook, in mijn beleving is dat ook de grootste reden waarom God ons regels heeft gegeven.

Maar lieve allemaal, laten we dat dan tegen elkaar zeggen! Als je wil dat ik geen seks voor het huwelijk heb, zeg dan waarom je van me houdt, zeg me dat ik voorzichtig moet zijn omdat je niet wil dat ik pijn heb, omdat je wilt dat ik geen verdriet heb.

Geef mij geen regels omdat je bang bent dat ik de fout in ga. Geef me vertrouwen om te doen wat juist is. En als je toch bang bent dat ik niet weet wat het juiste is? Stel me dan alsjeblieft een vraag… daarvoor is nog nooit iemand naar de hel gegaan denk ik, maar lieve allemaal dat is maar mijn beleving.

RedactiePraat #4: 'Dit is waarom BEAM nooit zegt of iets goed of fout is'

Lees ook over:

RedactiePraat #4: 'Dit is waarom BEAM nooit zegt of iets goed of fout is'

Geschreven door

Gerben

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡