Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gerben (23) is counter tenor: "Ik zing liever Bach dan Beyoncé"

15 maart 2018 · Leestijd 5 min

Luister je met gesloten ogen? Dan klinkt er een vrouwenstem. Toch komt het gezang echt uit een mannelijk gouden keeltje. Gerben (23) is counter tenor. Hij zingt liever opera’s van Mozart of Händel dan muziek uit de Top40. “Door die oude muziek heen ervaar ik God.”

Een toontje lager zingen

“Als 7-jarig jongetje wilde ik per se op het Kamper Boys Choir, het jongenskoor van Kampen. Ik begon er als jongenssopraan. Op twaalfjarige leeftijd had ik mijn operadebuut als Erste Knabe in Die Zauberflöte. Dat was ook de leeftijd waarop ik ben gewisseld.” (Nee, niet gewisseld van tanden, maar van stemcategorie.) “Ja, ik kreeg de baard in de keel. Toen ben ik alt gaan zingen. Natuurlijk moest ik even wennen aan mijn nieuwe stem, maar die overgang is gelukkig vrij soepel gegaan.

De rivaliteit tussen mij en mijn vriendjes was toen wel groot, omdat ik letterlijk een toontje lager ging zingen. Hierdoor kregen zij bepaalde solo’s wel en ik niet. Nu vind ik het heel fijn dat ik zo vroeg gewisseld ben, omdat ik daardoor meer tijd heb gehad om aan mijn nieuwe stem te werken. Sindsdien mag ik mijzelf ‘counter tenor’ noemen, een soort mannelijke alt. Mijn spreekstem is laag, maar door mijn kopstem te gebruiken kan ik zo hoog zingen. En de grap is dat elke man dit met zijn stem kan. Alleen komt er bij mijn vak techniek om de hoek kijken.”  

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Carrière switch?

“Na de middelbare school ben ik scheikunde gaan studeren in Utrecht. Vervolgens ben ik dat gaan combineren met natuurkunde. Een carrière in de muziek was dus niet per se mijn ultieme droom. Maar toen begon ik zangles toch wel te missen. Ik kreeg een baan aangeboden bij dirigent Pieter Jan Leusink en had zo’n 50 concerten per jaar. Da’s natuurlijk best een gekke situatie voor een student. Toen dacht ik: misschien moet ik het zingen serieuzer nemen. Daarna ben ik eigenlijk per ongeluk het conservatorium ingerold. Dat klinkt misschien heel stom voor mensen die hier jaren over dromen, maar na een last minute auditie werd ik toch toegelaten."

Ik rolde per ongeluk het conservatorium in

"Sommigen vinden mijn interesses voor wetenschap en muziek een vreemde combinatie, maar zo zie ik dat niet. Het vult elkaar juist enorm aan. Vroeger bestond de natuurkunde nog niet, maar was muziek wel een wetenschap. Op het conservatorium leer ik hoe ik mijn stem moet gebruiken en mensen moet onderwijzen. Maar ik wil ook mijn brein blijven uitdagen. Dit klinkt misschien een beetje elitair of ballerig, maar de master Wetenschapsfilosofie biedt mij die mogelijkheid. Ik zie het als ontplooiing. Veel mensen denken dat je maar één pad kunt volgen, maar daar geloof ik dus niet in. En ik ben niet het enige bewijs: er lopen stiekem best veel bèta’s in de muziekwereld rond. Mijn prioriteit ligt nog wel steeds bij de muziek."

Beethoven vs. Beyoncé

“Momenteel doe ik veel solowerk. Rond Pasen is het altijd erg druk, mede dankzij de geliefde Matthäus Passion. Mijn droombaan? Ik zou dolgraag willen optreden in heel Europa. Dan hoop ik opera’s van Händel of de muziek van A Midsummer Night’s Dream te zingen. Ik vind het fascinerend om deze stokoude muziek weer tot leven te wekken. Ik probeer erachter te komen wat de componist bedoeld heeft, maar ik wil er ook iets hedendaags van maken. Soms staat er bij de muziek dat je een cadens moet zingen. Dit betekent eigenlijk: ‘Veel succes, leef je maar uit’. Ik vind het heel leuk om binnen zo’n kader van regels mijn creativiteit los te laten.

Muziek uit de Top40 spreekt me minder aan. Ik blèr niet mee met Beyoncé. Maar stel dat ze bij me aanklopt om samen te werken, dan doe ik dat natuurlijk wel! Toch luister ik liever naar Verdi of Puccini: ik ben een beetje een nerd aan het worden.”

Gods talent in de schijnwerpers

“Vlak voor een optreden ervaar ik gezonde spanning. Ik heb geen speciale rituelen of schietgebedjes, maar kijk altijd wel even of m’n gulp dicht zit. De mindset die ik heb voordat ik het podium op stap, is erg belangrijk. We gaan straks lekker muziek maken met elkaar en ik hoop dat mensen het mooi vinden. Dankzij zulke gedachtes maken zenuwen plaats voor plezier. Mijn talent heb ik zonder meer van God gekregen. Daarom wil ik er vol voor gaan. Eerder borrelde ik bij mijn studentenvereniging regelmatig en maakte ik korte nachten. Dat doe ik nu bijna niet meer. Het klinkt misschien een beetje saai, maar ik wil goed voor mijn stem zorgen. En ik krijg er zoveel voor terug! Ja, ik zit op mijn plek.”

In 'Talent Stage' vertellen (aanstormende) christelijke talenten hun verhaal. Ken jij ook iemand die barst van het talent en op zijn/haar eigen manier het woord van God verspreidt? Of ben je zelf echt supergoed in dansen, zingen, acteren of ladder klimmen? Stuur een mail naar: beamredactie@eo.nl of app ons (06-83673700)!

Fotograaf: Harmen Verburg
https://gerbenvanderwerf.com/

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡