Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Genesis in techno

21 oktober 2016 · Leestijd 2 min

Het is donker en koud. Het enig zichtbare zijn twee lichtbollen die door de ruimte dansen. In mijn oren suist een geluid dat steeds sneller en harder wordt. De aarde en hemel zijn ontstaan.

Als je mij vooraf zou vragen wat ik niet bij een museum over de Bijbel verwacht, dan zou ik zonder twijfel “Techno” gezegd hebben. Een muziekstijl die pas vele eeuwen na de schepping van de mensheid is uitgevonden. Toch was ik donderdagavond bij een techno-voorstelling in het Bijbels Museum, die theoloog Rikko Voorberg naar aanleiding van het Amsterdam Dance Event (ADE) maakte. Op het moment dat ik de kelder van het Bijbels Museum betreed, loop ik direct het duister in. Een draadloze koptelefoon wordt op mijn hoofd gezet. Samen met twintig anderen komen we de eerste ruimte binnen, waar kou en leegte overheerst. Een DJ start de muziek. Twee zwartgeklede vrouwen – versierd met rood verlichte ballonnen – komen uit de hoek tevoorschijn en dansen dwars door de groep. Iedereen aansporend om het begin van de aarde te vieren.

Zo worden we dansend van kamer naar kamer geleid. Van de creatie van de aarde, tot de schepping van de mens. Alles komt aan bod. In beeld, moderne dans en taal. Altijd ondersteund met techno-muziek. Een bijzondere ervaring voor jong, oud, gelovig en ongelovig. En voor mensen die – net als ik – niet van techno houden. ‘De (ver)wording van Hemel en Aarde’ is alleen vanavond en morgenavond nog te zien in het Bijbels Museum. Start: 21:00.

Geschreven door

Bas

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡