Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Genesis: Dit boek schrijven duurde 500 jaar

5 januari 2018 · Leestijd 3 min

Hé jij daar! Jaa, JIJ! We hebben een spiksplinternieuwe rubriek voor jou! Wij weten namelijk heel goed hoe lastig het kan zijn om de Bijbel te lezen... Daarom vertellen we in BEAM's Bible Guide alle interessante details over de Bijbel, boek voor boek. En uiteraard beginnen we bij het eerste boek: Genesis

Algemene informatie

Aantal bladzijden (Jongerenbijbel): 64
Aantal woorden: 32.046
Aantal hoofdstukken: 50
Hoeveelste boek in de Bijbel: #1
Afkorting: Gen
Betekenis Genesis: Grieks – ontstaan
Herbreeuwse naam: בראשית – beresjiet, in het begin
Populairste vers: “In het begin schiep God de hemel en de aarde.” (Gen 1:1)

Twee delen

Je kan het bijbelboek Genesis in twee gedeeltes opdelen. Het eerste deel loopt vanaf Genesis 1:1 tot 11:26 en wordt de oergeschiedenis genoemd. Het begint bij de schepping van de aarde en eindigt bij het verhaal over de toren van Babel. In tweede deel wordt verteld over de geschiedenis van het volk van Israël.

Wie heeft Genesis geschreven?

De eerste vijf delen van de bijbel worden in de Joodse traditie de Tora genoemd (de wet). Er wordt vaak gezegd dat Mozes deze boeken heeft geschreven. Sommige bijbelwetenschappers denken echter dat deze vijf boeken niet door een persoon zijn geschreven maar door meerdere. Zij denken ook dat het schrijven van deze verhalen wel 500 jaar heeft geduurd!

Steeds nieuwe kansen

Als je Genesis leest, zal het je opvallen dat God elke keer de mensen weer een kans geeft. Daarin kun je heel veel van Gods liefde in terugzien. Als Adam en Eva gezondigd hebben, verstoppen zij zich voor God. Ze schamen zich zo voor hun naaktheid en bedekken zich met bladeren. God straft hen, maar geeft ze, als een zorgzame Vader, ook dierenvellen om kleding van te maken.

3 beloftes

greaterisrael1_2

In het boek Genesis maakt God 3 beloftes. In Genesis 15:8 belooft Hij het volk van Israël groot te maken: “Daarop leidde Hij Abram naar buiten. ‘Kijk eens naar de hemel,’ zei hij, ‘en tel de sterren, als je dat kunt.’ En Hij verzekerde hem: ‘zo zal het ook zijn met jouw nakomelingen’.” Ook belooft God aan Abram een grote zegen (Genesis 12:2): “De HEER zei tegen Abram (…): ‘Ik zal je zegenen, ik zal je aanzien geven, een bron van zegen zul je zijn’.” Tot slot belooft Hij het volk van Israël een groot land (Genesis 15:18): “’Dit land,’ zei Hij, ‘geef ik aan jouw nakomelingen, van de rivier van Egypte tot aan de grote rivier, de Eufraat’.”

Gedichtjes

Tijdens het lezen van de Genesis is het ook leuk om eens te kijken naar de vorm waarin alles verteld wordt. Het zijn niet alleen mooie verhalen, maar ook gedichten! Zoek Genesis 49 maar eens op!

Welk bijbelboek moeten we volgende week behandelen? Of ken jij nog meer interessante bijbelfeitje? Laat het ons weten!

Geschreven door

Melissa

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡