Ga naar submenu Ga naar zoekveld

GELOOFSVRAAG: Wat houdt de zondagsrust in?

4 november 2014 · Leestijd 3 min

Vraag tien christenen naar hun mening over de zondagsrust en je krijgt tien verschillende antwoorden. Wat is de zondagsrust nou eigenlijk? Wat zegt de Bijbel erover en wat vindt jij?

Als de pepernoten in de winkels liggen en het ’s avonds vroeg donker is, dan voel je de extra koopzondagen alweer aankomen. In steeds meer plaatsen zijn de koopzondagen trouwens niet eens meer van de feestmaand afhankelijk, maar kun je het hele jaar door shoppen op zondag. Er zijn gelovigen die hier veel moeite mee hebben, zij geloven in de zondagsrust. Er zijn er ook die dankbaar gebruik maken van deze omstreden openingstijden.

Zondagsrust en de Bijbel

Eén van de belangrijkste teksten die vaak gebruik wordt als argument voor de zondagsrust, vindt je in het begin van de Bijbel. Daar staat dat God in zes dagen de aarde heeft geschapen en dat Hij op de zevende dag daarvan uitrustte. Hij zegende deze dag en verklaarde die heilig. Het volgende argument dat veelal wordt gebruikt om de rustdag te eren staat in de Tien Geboden waarin de opdracht staat de sabbat in ere te houden.

Het is Jezus zelf die erop wordt aangesproken dat Hij zich niet aan de sabbatdag houdt. Hij stond toe dat zijn leerlingen koren plukten op deze heilige dag en zelf genas Hij een man met een verschrompelde hand. Als Jezus daarop aangesproken wordt zegt Hij zelf Heer en Meester te zijn over deze dag. Goed doen of een leven redden, dat kan Hier vindt Jezus.

Sabbat vs zondagsrust

Nou gaat het in de Bijbel de hele tijd over de sabbat en hier hebben we het over de zondag. Hoe zit dat? De Joden hielden de rustdag in de tijd van de Bijbel, maar ook nu nog steeds op zaterdag. Om precies te zijn van vrijdagavond zonsondergang tot de zonsondergang van zaterdagavond. Veel christenen (joden en niet-joden) kwamen in de tijd van het Nieuwe Testament op de eerste dag van de week bij elkaar. Dat is dus een dag later. Keizer Constantijn de Grote stelde zo’n drie eeuwen na Christius de zondag als rustdag in voor zijn hele rijk.

Dat de zondag een vervanging is van de rustdag, daar lopen ook de meningen over uiteen. Joden vieren nog steeds de sabbat op de zaterdag en er zijn ook christenen die de sabbat graag in ere willen houden. Toch geldt de zondag voor het gros van de christenen als rustdag.

Wat mag wel en wat mag niet?

Er zijn christenen die vinden dat je niet mag werken op zondag. Tenzij je bijvoorbeeld in een ziekenhuis werkt. Of die vinden dat je niet iemand voor je mag laten werken en daarom bijvoorbeeld niet uit eten gaan. Anderen vinden uit eten juist een zondagsbesteding omdat dit vaak ontspannen is en quality-time met familie of vrienden betekent.

Nu jij

Wat vindt jij? Moet je op zondag kunnen shoppen, buiten de deur kunnen eten en kunnen werken als jij dat wilt? Of moet je de zondag juist op andere manier invullen door deze dingen één dag in de week te laten? Laat je reactie hieronder achter!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡