Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Geld voor tampons en maandverband: ook in Nederland een struggle

6 november 2019 · Leestijd 2 min

Tampons, maandverband en inlegkruisjes zijn onmisbaar als je ongesteld bent. Helaas kan niet iedereen in Europa deze producten betalen, blijkt uit berichten van de NOS. De regering van het Verenigd Koninkrijk heeft daarom 6 miljoen euro vrijgemaakt om scholieren gratis toegang te geven tot menstruatieproducten. Hoe zit het in Nederland eigenlijk met de tampon-toegang?

Hergebruik van menstruatieproducten

Onder andere Plan Nederland, een organisatie die zich inzet voor de toekomst van meisjes, deed hier onderzoek naar. Aan ongeveer duizend meisjes en vrouwen werd gevraagd hoe zij ongesteldheid ervaren. Wat blijkt? Ook in Nederland heeft niet iedereen altijd voldoende geld om menstruatieproducten te kopen. Ongeveer een op de tien ondervraagden heeft hier weleens problemen mee gehad. Twee procent heeft om deze reden weleens een tampon of maandverband hergebruikt.

Geen maandverband? Dan een krant…

Lorijn de Boer van de feministische organisatie Bovengrondse, onderzocht het probleem in Amsterdam. "Onze belangrijkste conclusie is dat menstruatie-armoede speelt bij vrouwen rond de armoedegrens. Zij gebruiken kranten of oude lappen en bezuinigen tijdens hun ongesteldheid vaak op het kopen van eten." Ook bij voedselbanken en goede doelen, zoals het Leger des Heils, is de vraag naar menstruatieproducten groot. 

Tampons kun je vaak al vanaf een euro kopen. Ondanks dat relatief lage bedrag kan het nog ingewikkeld zijn om elke maand genoeg toilet- en menstruatieproducten aan te schaffen. Lorijn: "Hoeveel je kwijt bent per maand voor je menstruatie, verschilt per persoon. Sommige vrouwen kunnen een hele menstruatie doen met een pakje tampons, maar dat geldt niet voor iedereen." De onderzoekers spraken bijvoorbeeld een vrouw in Amsterdam, die regelmatig een zware menstruatie heeft en om de twee weken ongesteld wordt.

Hoge kosten

Uit onderzoek bleek dat een bedrag van acht euro gemiddeld was. "Maar sommige vrouwen gaven aan wel 25 euro per menstruatie kwijt te zijn. Op een weekbudget van 50 euro is dat erg veel. Daarbij maakt het volgens onderzoekers ook uit of je kinderen hebt. Als je met meer vrouwen in een gezin ongesteld bent, lopen de kosten snel op.”

Lees het volledige artikel op NOS.

Geschreven door

Annemarijn

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡