Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Geld verdienen aan scheidende stellen?!

11 maart 2017 · Leestijd 4 min

“Scheiden is slecht.” “Scheiden mag niet.” Maar wat als het echt niet meer gaat en de knoop na een ellenlange strijd toch is doorgehakt? Waar kom je dan terecht? BEAM gaat op bezoek bij Way Ying Lee, een scheidingsmediator.

Het is buiten koud en zonnig als ik mijn voet over de drempel van het kantoortje zet. Van tevoren verwachtte ik een kil, zakelijk kantoor, niets blijkt minder waar. We zitten aan een houten, ronde tafel en ik krijg meteen een warme kop thee voorgeschoteld. Deze kamer is deel van een voormalig oude basisschool, waar een tiental kleine bedrijfjes gehuisvest zijn. De dubbele deur naar buiten staat open, zodat de frisse lucht naar binnen stroomt en de vogeltjes te horen zijn. Niets in deze ruimte wijst erop dat hier dagelijks ruziënde stellen over hun scheiding praten. “Het begin van elk proces is het heftigst,” vertelt Way Ying, die scheidende stellen begeleidt. “Dan moeten de emoties eruit. Als stellen hier zitten en een van de twee is vreemdgegaan, is de ander boos en gekwetst. Er zijn ook gevallen waarin de vrouw de knoop heeft doorgehakt, terwijl de man daar nog niet aan toe was, of andersom. Ook dan is er pijn.
Het moeilijkste aan mijn werk is echter als er wrok bij het stel blijft bestaan. Als ze daar niet overheen weten te komen en er zijn kinderen die daar het slachtoffer van worden, is dat echt diep verdrietig.”

afbeelding

Way Ying praat met stellen die scheiden, helpt bij het afhandelen van de juridische kanten en stelt samen met ze een plan op voor de toekomst. “Wat veel mensen niet beseffen is dat er goed moet worden nagedacht over wat ze belangrijk vinden: ‘Hoe gaan we onze kinderen opvoeden? Wat zijn onze uitgangspunten? Wat willen we dat onze kinderen van de scheiding onthouden?’” Als ik Way Ying vraag wat ze ervan vindt dat ze eigenlijk geld verdient aan gebroken huwelijken lacht ze, maar schudt ze ook beslist het hoofd. “In zekere zin heb je natuurlijk gelijk,” antwoordt ze. “Maar er worden op deze manier ook enorm veel vechtscheidingen voorkomen. Ik help mensen het beste van een slechte situatie te maken.” "Maar wordt scheiden niet juist aangemoedigd doordat er reclame wordt gemaakt voor ‘goedkoop scheiden’?”
“Kijk, een bruiloft is leuk, dus geven mensen daar veel geld aan uit. Een scheiding is niet leuk, daarom willen mensen daar minder kwijt aan zijn. Toch moeten ook daar noodzakelijke kosten worden gemaakt. Er is een zakelijke kant die geregeld moet worden bij relaties en er zijn verschillende partijen die dat voor je kunnen doen. Zo is het ook met een scheiding. Ik zorg er met mijn werk voor dat er zo min mogelijk brokken worden gemaakt. Ik wil kwaliteit leveren en met mensen in gesprek, zo komen ze er zo goed mogelijk uit.”

Wordt scheiden niet juist aangemoedigd doordat er reclame wordt gemaakt voor ‘goedkoop scheiden’?

“Ook ik vind het zorgelijk dat er steeds meer huwelijken stranden. Ik zie dagelijks van dichtbij hoe erg een scheiding kan zijn. De grote vraag is alleen of het erger is dan in een huis te leven met alleen maar ruzie. Ik denk van niet, helemaal als er kinderen in het spel zijn. Die zijn beter af in een kalme gescheiden situatie dan in een stressvolle ruziesfeer waarin de ouders nog ‘samen’ zijn.”

afbeelding

Way Ying begint enthousiast te lachen als ik vraag of ze ook tips heeft voor jongeren. “Zeker!” zegt ze. “Bereid je goed voor, zou ik willen zeggen. Stem je verwachtingen met elkaar af en luister naar elkaar. Je kunt beter voor je trouwen uitvinden dat je teveel van elkaar verschilt dan na die tijd, als er misschien zelfs kinderen zijn. Als je een auto koopt denk je toch ook goed na voordat je hem aanschaft?” Als ik vertrek denk ik na over deze woorden. Ik denk dat ze gelijk heeft. Auto’s en relaties zijn een flinke investering en je moet er lang mee doen. Dan kun je er beter zeker van zijn dat je niet midden in de Alpen met drie kinderen op de achterbank met pech komt te staan…

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡