Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Geest, ziel en lichaam: hoe zit dat?

20 januari 2017 · Leestijd 4 min

Dat God een drie-enige God is, weet je waarschijnlijk wel. Wist je dat je als mens ook een drie-eenheid bent? Jij hebt een geest, een ziel en een lichaam. Huh? Hoe zit dat precies? Ga er maar eens voor zitten, dit is pittige stof.

Heb je wel eens nagedacht wat je ziel is? Is dat hetzelfde als je geest, of toch niet? En hoe staat het in verhouding tot je lichaam? Als ik je vraag wat jouw lichaam is, kun je daar makkelijk antwoord op geven. Het wordt pas abstract als we het hebben over je ziel en je geest. Veel mensen geloven dat je ziel en je geest betrekking hebben op iets wat binnen in je zit. Dit onzichtbare deel zou ons lichaam verlaten wanneer je doodgaat verderop leven op een andere plek, bijvoorbeeld in de hemel. Wat nou als ik je vertel dat er in de Bijbel iets heel anders staat over jouw drie-eenheid?

Wat is je ziel?

Laten we beginnen met het woord ‘ziel’. Als je alle Bijbelverzen waar het woord in voorkomt naast elkaar zou leggen, zie je dat een ziel niet altijd betrekking heeft op mensen. Soms lijkt ziel een ander woord voor persoon. Ook dieren worden regelmatig ‘levende zielen’ genoemd. Dan is er nog een derde variant waarbij ziel slaat op het leven van een persoon. Ieder mens ís een ziel. Je zou het woord kunnen vertalen als je levensloop. Het gaat in feite over jouw plekje in de wereld. Hoe verhoud jij je tot mensen?

Met je geest ga je pas echt shinen. 

Je geest, wat is dat precies?

Net als je ziel is je geest iets ontastbaars. Zoals je ziel je levensloop op aarde is, zo is je geest je levensloop met God. Je geest is als het ware je lijntje met Hem. Iedereen die God (de Heilige Geest) wil toelaten in zijn of haar leven mag van God een nieuwe geest krijgen. Je geest zou je ook kunnen omschrijven met het woord ‘levenskracht’. Vergelijk het eens met je telefoon. Als je telefoon je lichaam is, dan is je ziel de software en is je geest de elektriciteit die het nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Je telefoon moet regelmatig aan de lader, anders heb je er niks aan. Wanneer je je telefoon een tijd lang niet oplaadt, betekent dat niet dat ‘ie direct kapot is. De software staat er nog op. Zodra je hem weer oplaadt, kan je telefoon weer optimaal functioneren. Door Gods Geest geeft Hij ons dus de energie om in onze kracht te staan en te shinen. Dan kom je als mens pas echt tot je recht!

Wat gebeurt er als je doodgaat met je ziel en geest?

Ieder lichaam takelt af. Misschien heb je de eerste fijne lijntjes of grijze haren zelfs al gespot. Het zijn de eerste tekenen dat je lichaam afsterft. Wanneer je overlijdt, vergaat je hele lichaam. Er blijft niets van over. Je kent misschien wel de bekende tekst uit Genesis 3: “…stof ben je, tot stof keer je terug.” (Genesis 3:19) Maar God heeft ons gemaakt om Hem met geest, ziel en lichaam te dienen. (Lees 1 Tessalonicenzen 5:23 maar eens.) Wanneer je overlijdt, blijft je ziel niet op aarde. 'Hij' gaat naar de hemel en je mag bij God zijn. Daar sta je in direct contact met Hem. Je geestelijke lijntje met God is dan niet langer abstract. Het is geen verbinding tussen hemel en aarde, want je bent tenslotte bij Hem.

Wat moeten we doen met onze ziel, geest en lichaam?

Hoe kunnen we Hem dan als volle eenheid van geest, ziel en lichaam dienen? Wanneer Jezus terugkomt krijgen we allemaal een nieuw, volmaakt lichaam. Je ziel, de software die jou maakt tot wie je bent, krijgt een nieuwe body, die helemaal perfect is. Samen met je geest, Gods energie en kracht, ben je dan op je mooist. Je bent precies zoals God jou bedoeld heeft. Dan kun je Hem volmaakt aanbidden. Kijk jij daar naar uit?

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡