Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Geen excuses meer. Zo koop je eerlijke kleding!

13 november 2018 · Leestijd 3 min

Eerlijke kleding kopen? Hoe dan? Vaak wil je wel, maar zie je door de (keurmerk)bomen het bos niet meer. Begrijpelijk, maar geen excuus. BEAM zet voor jou op een rij hoe jij jouw kledingkast eerlijker en duurzamer maakt. Hier drie tips!

1. Nieuwe kleding

Hier een aantal goede voorbeelden van plekken waar je nieuwe kleding kunt kopen: Nukuhiva (van Floortje Dessing) – PeopletreeArmedangelsBrandmission - NudieJeans
Veel Nederlandse kledingmerken zijn nog lang niet zo ver. Er liggen wel wat afspraken, maar dat zijn helaas (of ‘verdorie’) nog steeds geen harde regels. Je kunt er gemakkelijk vanuit gaan dat alles wat je koopt bij de H&M, Primark of Jack & Jones door kinderen of door zwaar onderbetaalde werksters wordt gemaakt. Willen we daar verantwoordelijk voor zijn?

2. Tweedehands
Als je goed kijkt zul je ook zien dat duurzame kleding bij de zojuist genoemde bedrijven duurder is dan bij H&M of de Primark. Daarom raden veel mensen aan om tegelijkertijd ook tweedehands kleding te kopen, zo bespaar je kosten en kun je vaak toch goed combineren!
Tweedehands kleding is allang niet meer saai en lelijk, je kunt tegenwoordig hele hippe, mooie dingen vinden!
En ook hier een aantal goede voorbeelden van plekken waar je fashionable, goedkoop en vooral veilig en eerlijk aan tweedehands kleding kunt komen: United WardrobeLetgoFacebookgroepen

Heb je tijd over en zoek je nog een leuke hobby? Al eens overwogen om je eigen kleding te maken?

3. Gedrag
Misschien wel het belangrijkste van de zoektocht naar eerlijke kleding is ons eigen gedrag. Er valt al heel veel te winnen door dat aan te passen. Je kunt bijvoorbeeld proberen een heel jaar geen nieuwe kleding te kopen. Ook kleinere aanpassingen kunnen al veel helpen.
Wat dacht je ervan om designs te kopen die niet seizoensgebonden zijn, zo kun je er langer mee doen en hoef je niet ieder seizoen opnieuw naar de winkel.
Of vraag naar eerlijke kleding in de winkel, grote kans dat de verkoper je vreemd aankijkt. Toch is dat een manier om kledingwinkels te dwingen anders naar hun producten te kijken! Als wij niet vragen naar eerlijke kleding, gaan zij het heus niet maken. Heb je een speciale gelegenheid of een feestje? Leen of huur kleding, in plaats van het één keer te kopen en dan weg te hangen in je kast. Of bezoek een kledingbibliotheek!

Het belangrijkste is misschien wel dat we blijven bedenken dat kleding geen wegwerpproduct is. Zo is het nooit bedoeld.

Hier laten we het bij voor deze keer! Heb jij wat aan deze tips, of heb je zelf nog ideeën? Laat het ons weten in de reacties!

Misschien ook wat voor jou