Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gat in de hand: "Ik heb een studieschuld van bijna dertigduizend euro"

22 april 2017 · Leestijd 3 min

Voor de rubriek Gat in de hand vraagt BEAM naar de financiële plaatjes van BEAM’ers. Rick (25) heeft een studieschuld opgebouwd van meer dan €28.000,- en is die nu aan het aflossen. Is het niet verschrikkelijk om zo in de schulden te zitten?

Wat heb je gestudeerd?

Ik heb Literatuurwetenschap gestudeerd in Utrecht. Daarna heb ik een Master Literatuur en Cultuurkritiek gedaan. Het minimum aantal studiejaren dat daarvoor staat is vijf, maar ik heb het in zeven gedaan. Hoe hoog is je studieschuld?
Ik heb een studieschuld van iets meer dan €28.000,- Waarom heb je zo’n hoge studieschuld opgebouwd?
In de eerste jaren van mijn studie ging alles soepel en ronde ik jaar na jaar af. In mijn derde jaar ging ik echter bij een studentenvereniging en verspreidde daarom het afstuderen voor mijn bachelor over twee jaar. De master, die normaalgesproken twee jaar duurt heb ik daarna in drie gedaan. Tja, een studentenvereniging is leuk, maar het gaat soms wel ten koste van het studeren, haha! Behalve dat ik langer heb gedaan over mijn studie, heb ik ook in een duur studentenhuis gewoond, in het centrum van Utrecht. Ik wilde altijd alles kunnen doen en geld moest geen probleem zijn, dus mijn lening stond constant aan. Achteraf gezien had ik beter ook wat kunnen werken of iets minder kunnen uitgeven. Maarja, de afgelopen jaren waren de beste uit mijn leven, dus of ik het anders zou doen? Ik denk het niet. Hoe leef je nu? Nu je geen lening meer kunt krijgen?
Gelukkig heb ik nu een baan, dus het afbetalen van de schuld is begonnen. Het voordeel is dat je maar een bepaald percentage van je inkomen hoeft af te lossen, dus ik ben heus niet mijn hele inkomen weer kwijt aan de schuld.
Een van de nadelen van zo’n schuld is bij het kopen van een huis. Ik huur nu nog, maar als ik dat zou willen komt er waarschijnlijk gedoe. Wat dat betreft is het wel handig om een schuld te hebben die je binnen een paar jaar nadat je klaar bent met studeren weer kwijt bent. Gaat het lukken om de schuld weer af te betalen?
Ja, gelukkig wel. Het gaat even duren, maar ik heb een baan. En als ik geen baan zou hebben hoefde ik ook niet terug te betalen, dus dat scheelt ook weer. Zou je anderen aanraden om veel te lenen?
Het is niet abnormaal, maar het is ook niet handig. Wat voor mij heel belangrijk was, was om te zorgen dat ik niet op de lol van mijn studententijd hoefde te remmen vanwege geld. Dat zou ik ook niemand aanraden. Maar kijk wel even of je niet ook wat bij kunt werken, of ergens iets kunt besparen. Dan hoeft je schuld niet zo hoog te worden. De naam Rick is gefingeerd, de naam van de geïnterviewde is bekend bij de redactie. Heb jij ook een goed (financieel) verhaal? Mail het naar beamredactie@eo.nl onder de noemer ‘Gat in de hand’ en wie weet staat jouw verhaal hier volgende keer!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡