Ga naar submenu Ga naar zoekveld

GASTCOLUMN: Opwekking 812: Wat hebben we gedaan

1 februari 2016 · Leestijd 4 min

Vandaag weer een alternatief (P)opwekkingslied. De schitterende ‘Earth Song’ van Michael Jackson. Een hoopvol klaaglied. Over een schepping die perfect was, de mens die er een puinhoop van maakt en de hoop op herstel.

Want de mens en de aarde was waren ooit perfect gemaakt. En God zag dat dat goed was. Daar start Earth Songmee. Maar is deze aarde nog steeds zo goed? Nee, de schepping is aangetast. Het heeft haar glans verloren. Kijk naar de eindeloze vluchtelingenstromen en de haat die dit oproept. De vele oorlogen en klimaatveranderingen. Honger. Terrorisme. En misschien in ons eigen leven een leegte, angst, verdriet of eenzaamheid. De lijst met tragedies lijkt eindeloos. Soms krijg ik het gevoel dat we als mensheid de weg kwijt zijn. We denderen als een stel op hol geslagen bizons richting het ravijn. De glans van de schepping lijkt verder weg dan ooit. Dat is exact waar ‘Earth Song’ over gaat. Geen makkelijke aanklacht en schoppen tegen een God die niet bestaat. Nee, Michael Jackson laat ons kijken naar onszelf. Dit klaaglied is één grote aanklacht tegen de mensheid. We hebben er met elkaar een verschrikkelijke puinhoop van gemaakt. ‘God, what have we done to the world. Look what we've done.’ Alle hoop lijkt verloren. ‘Aaaaaahhhh, Oooooohhh’, schreeuwt Michael Jackson. Het is de hartenkreet van de mensheid. Het zand lijkt tussen onze vingers door te glijden. We zijn de controle kwijt. Wie kan ons redden? Komt er ooit herstel? Is alle hoop verloren? Nee, niet alle hoop is verloren. Vanaf 03:45 verandert alles. Het gaat waaien. Een storm gaat over de aarde. Wind is in de Bijbel het beeld van Gods Geest. Het staat symbool voor vernieuwing en verandering. De schepping krijgt zijn glans weer terug. Er is hoop! Want de dode man opent zijn ogen, staat op en loopt weg. Mensen drijven tanks de straten uit. Omgepakte bomen komen weer overeind. Alsof Iemand het rewind-knopje indrukt. Eens zal die dag komen. Al noemt Michael Jackson God niet in dit klaaglied, toch geloof ik dat de tekst een gesprek met God is. En deze God geeft mij hoop. Want ik geloof dat Hij onder meer spreekt door de Bijbel. Bijvoorbeeld via profeten als Jesaja en Micha. Mensen die namens God midden in hun eigen cultuur staan en zeggen ‘dit klopt niet. Dit moet anders.’ En niet zoals vele politici hierin blijven hangen. Nee, ze hebben een droom. God geeft hen visie waarmee ze een vergezicht kunnen schilderen. ‘Er komt een dag dat volken hun zwaarden en speren laten omsmelten in het vuur, ze zullen er gereedschap van maken. Volken strijden niet meer tegen elkaar en ze zullen zelfs niet meer weten wat oorlog is. Dit gebeurt wanneer God ons zal leren wat we moeten doen. Dit gebeurt als we leven zoals God het wil.’                   - Eigen samenvoeging van Micha 4 vers 3 en Jesaja 2 vers 4 - Want vrede komt lezen we, als we leven zoals God het wil. Dan ontstaan er plaatsen waar onvoorwaardelijke liefde en vergeving wordt ervaren. Plaatsen waar nieuwe kansen gegeven worden en waar vrede gesloten wordt. Dan verandert haat en een baksteen door de ruit bij een Syrische man, in een prachtige bloemenzee. Dit is de nieuwe wereld waar God het over heeft. ‘What about us?’, zingt Michael Jackson.
Hoe zit het met ons?
Dat is de vraag van God aan jou en mij.
Wil jij je laten raken door Gods Geest die vernieuwt?
Mag God door jou heen, Zijn nieuwe wereld bouwen? Leenard Kanselaar is jongerenwerker. Hij blogt op LeenardKanselaar.nl en IkZoekGod.nl en is betrokken bij evangelisatieproject Dabar.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡