Ga naar submenu Ga naar zoekveld

GASTCOLUMN: Mogen mijn ouders verbieden dat ik naar een feestje ga?

21 november 2018 · Leestijd 3 min

Volgens de wet mag je pas vanaf je 18e alcohol drinken, alleen in een auto rijden en politieagent worden. Doe je deze dingen voor je 18e ben je strafbaar en riskeer je een boete, of als je het heel bont maakt: een bezoekje aan Halt. Klinkt logisch, toch?

Als je verder kijkt dan de wet, wordt het een stuk ingewikkelder. Mogen je ouders je verbieden om naar dat feestje te gaan op zaterdagavond? En is het terecht dat docenten je mobiel afpakken wanneer je de Instagram Stories van BEAM bekijkt onder de les? Als we ons met zijn allen aan de 10 geboden zouden houden, hebben we dan nog wel verboden nodig?

Stel je voor: je bent onderweg naar school en op een kruispunt kom je een andere fietser tegen. Deze fietser komt van rechts, dus je geeft hem of haar voorrang. Als we ons allemaal aan de 10 geboden houden en alle andere regels vergeten, zou deze situatie er volgens mij iets anders uitzien.

Een wereld zonder regels is onmogelijk, zelfs als iedere wereldburger zich volgens ‘de regels van God’ zou gedragen.

God zegt dat we onze naasten lief moeten hebben als onszelf. Vanuit deze naastenliefde laat je de fietser van rechts voorgaan, alleen deze fietser voelt dezelfde liefde voor zijn medemens en laat jou ook voorgaan. Conclusie: jullie blijven allebei stilstaan op het kruispunt tot de school allang begonnen is.

Een wereld zonder regels is dus onmogelijk, zelfs als iedere wereldburger zich netjes volgens ‘de regels van God’ zou gedragen. Dat brengt me weer terug bij het feestje op zaterdagavond. Als je 12 bent kunnen je ouders je verbieden om naar dat feest te gaan, als je 30 bent niet meer (meestal niet dan).

Regelloos

Maar waar ligt dan de grens? Als je 18 wordt? Of als je uit huis gaat? Het gekke is dat regels met de tijd mee gaan. Stel je voor dat je je op je 20e aan dezelfde regels zou moeten houden als toen je 2 was, dan zou je nog steeds de achtertuin niet mogen verlaten…

Natuurlijk zijn er een heleboel regels die gelden over de hele wereld, binnen Europa, of alleen in Nederland. Laten we ons aan die regels houden (Romeinen 13:1) en naar onze ouders luisteren, en daarnaast onze liefde voor God uitstralen. Als dat om welke reden dan ook mislukt, proberen we het gewoon nog een keer. En nog een keer en nog een keer. Wie weet leven we dan ooit in een wereld (lees: hemel) waarin geen regels nodig zijn.

Geschreven door

Britney

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡