Ga naar submenu Ga naar zoekveld

GASTCOLUMN: Jezus is de allergrootste influencer

26 mei 2021 · Leestijd 3 min

“Huh, ben jij christen?” Dit is niet het zinnetje dat je als christen zou willen horen. Ik niet tenminste. Want als ik als ‘een goede christen’ leef, zou iedereen door mijn daden Gods liefde moeten kunnen zien. Toch kreeg ik deze verbaasde vraag regelmatig te horen na mijn verhuizing uit de biblebelt naar de stad. Doordat ik niet veel over mijn geloof praatte kwamen mensen er vaak pas na een paar maanden achter dat ik christen ben. Op momenten dat er grappen werden gemaakt over de kerk of er gevloekt werd schaamde ik me zelfs voor mijn geloof.

Een paar jaar geleden kwam ik op Instagram voor het eerst christelijke influencers tegen. Ik stond ervan versteld hoe schaamteloos deze mensen praatten over Jezus. Hoe makkelijk ze met foto’s en filmpjes het woord van Jezus verspreidden, of lieten zien hoe je ‘een goede christen’ moet zijn. Ik begon de accounts te volgen en ik werd erdoor bemoedigd.

Ik ontdekte dat ik niet de enige christen was in een wereld waar volgelingen van Jezus niet sterk vertegenwoordigd lijken te zijn. Op een gegeven moment durfde ik zelfs een bijbeltekst onder mijn foto te plaatsen of er een in mijn Instagram-biografie te zetten. Ik werd trots op mijn geloof, niet alleen op social media, maar ook in het dagelijks leven durfde ik er meer over te praten.

Slechte christen?

Toch bracht het volgen van christelijke accounts op social media niet alleen maar goede dingen met zich mee. Ik begon te twijfelen aan mijn eigen geloof. Ik had geen zin of tijd om vijf uur per dag bijbelstudie te doen of YouTube-filmpjes op te nemen over hoe je het best kunt bidden. Maakte dit mij een slechte christen? Ik begon meer aan mezelf te twijfelen en aan de christelijke influencers te ergeren, maar toch bleef ik ze volgen. Deels omdat ze voor mij als voorbeeld hadden gediend en deels omdat het ‘onchristelijk’ leek om ze te ontvolgen.

Tot er op een dag een stemmetje in mijn hoofd zei dat ik mezelf niet moest vergelijken met al die influencers, maar meer naar Jezus moest kijken. Natuurlijk kunnen andere mensen inspireren om meer met geloof te doen, maar ik wil onthouden dat Jezus de allergrootste ‘influencer’ van ons allemaal is. Hij vertelt bijzondere verhalen, gelijkenissen, doet wonderen en laat ons zien hoe we het best kunnen leven. Misschien niet via filmpjes op YouTube of TikTok, maar via de Bijbel, die nog net zo actueel is als tweeduizend jaar geleden.

Jezus zei niet: “Volg christenen.” Hij zei: “Volg Mij.”

TEKST: ELISE TANIS

Deze column staat ook in het nieuwe BEAM Magazine (voor BEAM-leden) met nog meer prachtige verhalen. Vraag hier gratis aan!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡