Ga naar submenu Ga naar zoekveld

GASTCOLUMN: Jezus, de man met open armen

11 april 2016 · Leestijd 3 min

De aanslagen in Brussel zijn alweer drie weken geleden. Maar het lijkt erop alsof de wereld op drift is geslagen. Veel mensen zijn in paniek, bang en angstig voor een nieuwe aanslag.

We hangen het laatste half jaar aan de lippen van de diverse terrorisme-experts, maar ook zei kunnen ons geen antwoord geven op de vraag hoe we moeten omgaan met terrorisme. Moeten we de grenzen sluiten? Meer politie en het leger op straat? Minder vluchtelingen opvangen? Iedere potentiële terrorist, hop, in de gevangenis gooien? We raken er met elkaar niet overeens. En om eerlijk te zijn, met al deze maatregelen zal onze angst niet verdwijnen. Nee, de maatregelen geven ons een gevoel van controle en schijnveiligheid. En dat is altijd relatief... Maar wat geeft mij dan perspectief?
Wat biedt mij hoop in deze krankzinnige wereld?
Wat zorgt ervoor dat ik er niet voor kies om mij door angst te laten leiden? Na iedere aanslag in Europa kleuren over de hele wereld belangrijke gebouwen rood, wit, blauw en rood, geel, zwart. De kleuren van de Franse en Belgische vlag. Het is een blijk van meeleven. Een teken van solidariteit. Frankrijk en België staan er niet alleen voor. Zelfs het prachtige Christus de Verlosser beeld in het Braziliaanse Rio de Janeiro was gehuld in de kleuren van de Franse en Belgische vlag. Dat geeft mij hoop. Daar staat Jezus, de man met open armen. Uitgestrekt naar deze wereld. Jezus, de man die zich identificeert met het kwaad. Hij zegt #JesuisParis en #JesuisBrussel. De symboliek van deze foto is treffend. En gelukkig identificeert Jezus zich niet alleen met Europese rampen. Hij zegt ook #JesuisSyria, #JesuisBeiroet en #Jesuisarefugee. Open armen zijn het beste antwoord op terreur. Hoe dat zit? Jezus heeft zich aan een kruis laten nagelen om het kwaad te kijk te zetten, zodat het niet langer meer macht over ons hoeft te hebben. Hij heeft zich ook met de mensheid te verzoent. Dat kruis zorgt ervoor dat God ieder mens zonder voorwaarden met open armen kan ontvangen. Zo staat hij te wachten, tot wij thuis komen. Want in zijn uitgestrekte armen zijn we veilig. Daar kan geen anti-terreurmaatregel tegen op. Een ontmoeting met deze Jezus zorgt ervoor dat wij vanuit liefde op onze vijanden kunnen reageren. Hoe dat er dan uitziet? Ik sla Romeinen 12 open. Dat betekent altijd het goede zoeken voor de ander. Geen wraak nemen. Bidden voor mensen die jou pijn doen. De mensen zegenen die jou vervloeken, dus het kwaad overwinnen door goed te doen. Nee, dat is niet makkelijk, maar Jezus heeft nooit gezegd dat het makkelijk zou zijn. Wel mogen we steeds terugrennen naar Gods open armen. Want terwijl ik gefascineerd naar het beeld staar, hoor ik in de verte Jezus woorden: ‘Kom maar bij Mij.
Iedereen die moe, bang of verward is.
Ik sta met open armen je op te wachten.
Alleen bij mij zul je in deze krankzinnige wereld echte rust vinden.’ Leenard Kanselaar is jongerenwerker. Hij blogt op LeenardKanselaar.nl en IkZoekGod.nl en is betrokken bij evangelisatieproject Dabar.    

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡